Poslední korunovaný český král se vrátil na Hrad

Praha – Osobnost Ferdinanda V. Dobrotivého, rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále, přiblíží výstava na Pražském hradě. Ve dvou výstavních prostorech jej připomene jako panovníka, nahlédne ale i do jeho neveřejného života.

Rakouský císař Ferdinand I. byl v roce 1836 jako poslední z rodu Habsburků korunován na českého krále pod jménem Ferdinand V. Jeho vláda skončila s pádem kabinetu kancléře Klementa Metternicha v lavině revolučních událostí roku 1848. V prosinci abdikoval ve prospěch svého synovce Františka Josefa I.

O císaři se říkalo, že byl slaboduchý, hlavní autor a kurátor výstavy Jaroslav Sojka ale upozorňuje, že ve skutečnosti trpěl epilepsií, což ale tehdejší lékaři neodhalili včas. „Z toho pramení, že občas byl unavený, musel se vzdát některých politických aktivit a povinností. Přesto o něm nelze mluvit jako o prosťáčkovi,“ odmítá Sojka, „přece jen byl rakouským císařem a králem českým, uherským i lombardským. Mluvil uhersky, tzn. maďarsky, latinsky a velmi dobře hovořil i česky.“ Navíc měl velké hudební nadání a kromě hudby se velmi rád zabýval botanikou a sledoval vývoj techniky.

  • Livia Klausová při vernisáži výstavy Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK
  • Výstava Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK

Ve srovnání se svým otcem Františkem I., rakouským císařem a českým a uherským králem, byl prý velmi mírumilovný v politických záležitostech. I díky tomu si vysloužil přízvisko „dobrotivý“. „Byl to slušný člověk, například každého na ulici zdravil,“ doplnil zajímavost o císaři Sojka. „Ke svým poddaným se vždycky choval laskavě. On a a císařovna Marie Anna byli symboly prostého života, osobně si myslím, že byli spíše uzavřené povahy.“

Po abdikaci žil Ferdinand spolu se svou manželkou po zbytek života na Pražském hradě, kde 29. června roku 1875 zemřel. Hrad se za jeho života stal naposledy ve své historii trvalou rezidencí člena císařské rodiny. Ferdinandův život zde nyní připomíná výstava, na níž jsou k vidění i předměty, které císař a jeho choť užívali.

  • Výstava Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK
  • Výstava Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK

S všedním i svátečním dnem panovníka se mohou návštěvníci seznámit v Královském letohrádku. Vystaveny jsou zde obrazy, sochy, liturgické náčiní či nábytek, které mimo jiné dokládají vybavení kanceláří úředníků i císařských salonů kdysi užívaných královskými manžely po jejich abdikaci v roce 1848. Část předmětů je vypůjčena z někdejších letních sídel Zákupy a Ploskovice.

„V Letohrádku královny Anny je možné vidět například jedinečný soubor bust zhotovených z biskvitu, z nepolévaného porcelánu, královský trůn, kopie korunovačních klenotů nebo obrazy císaře a císařovny,“ upozornil hlavní autor výstavy Jaroslav Sojka.

V Císařské konírně jsou vystavena umělecká díla, která Ferdinand získal během českého pobytu. Vedle prací Bertela Thorvaldsena, Petera Fendiho či Friedricha Gauermanna si lidé mohou prohlédnout i díla českých autorů krajinářské školy nebo českých nazarénů, kteří patřili k oblíbeným Ferdinandovým umělcům.

Výstava Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby začíná 1. června, potrvá do 9. září tohoto roku.