Pavel Kantorek: Český humor je neomezený

Praha - Pavel Kantorek umí do čtverečku kresby vtěsnat absurditu, jeho humor je však laskavý a plný jemné ironie. Jaderný fyzik a karikaturista oslavil v polovině května sedmdesáté narozeniny. Jeho tvorbu aktuálně připomíná výstava v pražském Školicím centru InGarden.

Výstava nazvaná Kočky, psi, lidé a jiná zvířata obsahuje pět desítek Kantorkových kreslených vtipů - jak těch klasických, tak novodobých témat, jimiž pomocí karikatury a zvířecích postaviček ukazuje současnou společnost.

Zvířecí vtipy měly podle Kantorka svůj význam hlavně za totality. „Tenkrát byly přísné komise, které rozhodovaly, co se smělo nebo nesmělo publikovat, konkrétně v humoristickém časopise Dikobraz. A zvířátkům prošlo víc, než by prošlo lidem. Mělo to svůj vtip a většinou i nějaký politický podtext,“ vysvětlil. Politické vtipy ale nejsou středem jeho zájmu. „Politický humor moc nedělám, spíše se soustředím na humor, který je nezávislý na čase,“ podotkl.

  • Vtip Pavla Kantorka zdroj: ČT24
  • Vtip Pavla Kantorka zdroj: ČT24

Vtipy kreslil prý už od školních let, neupustil od nich ani během studia přírodních věd. Už v 60. letech minulého století se u nás zařadil mezi špičku v oboru. V srpnu 1968 emigroval, v Kanadě se stal atomovým fyzikem na univerzitě v Torontu, kde právě končí jako emeritní profesor. Na přednášky mu ale příliš času nezbývá. Vtipy publikuje po celém světě, vydal je v pětačtyřiceti knížkách.

„Těch vtipů bylo několik tisíc. Od 70. let vycházely ve Švýcarsku, v Německu, v Kanadě a po listopadu se opět objevily i tady,“ upozornil Kantorek. Může tak srovnávat, jak jeho vtipy přijímají v různých zemím. „Český humor je otevřený a dá se říct neomezený. Češi mají vynikající smysl pro humor, milují černý humor, který na Západě není tak populární. Některé typy humoru jsou tam i ilegální, například veřejně se v něm nesmí objevit něco, co se dotýká rasismu, náboženství, politiky. Humor na Západě je hodně omezený politickou korektností,“ tvrdí Kantorek.

  • Vtip Pavla Kantorka zdroj: ČT24
  • Vtip Pavla Kantorka zdroj: ČT24

Inspiraci pro vtipy nachází v běžných situacích kolem sebe i při své práci. Střídání vědecké profese a humoristy mu nedělalo problémy. Naopak, když se zabývá složitými teoriemi ve fyzice, napadají ho prý ty nejabsurdnější vtipy. „Vědec musí mít smysl pro humor a naopak - humorista by měl znát logiku,“ domnívá se. Jeho krédem je, že by člověk neměl brát život příliš vážně, protože z něj živý nevyvázne. „Měl by ho brát zkrátka s humorem,“ říká.

Výstava kreseb Pavla Kantorka je ve Školicím centru InGarden k vidění do 29. června. Od 16. července do 31. srpna na ni navazuje Velká letní výstava, která má být prezentací dosud vystavených vtipů. Zájemci si mohou také zakopit Kantorkovy autorské tisky i originály a knihy s jeho ilustracemi.

Rozhovor s Pavlem Kantorkem (zdroj: ČT24)