Tanec dětem: rytmus cítí školáci i batolata

Praha - Hudební, pohybová a výtvarná dílna jsou k dispozici dětem na festivalu Tanec dětem v pražském divadle Ponec. Pátý ročník taneční přehlídky pro nejmenší je prologem k festivalu Tanec Praha 2012. Vrcholem dětského festivalu bude představení ZigZag francouzského souboru Compagnie étantdonné.

Tanec dětem nabízí představení pro dětské diváky různých věkových skupin. Nejmenší děti se seznamují s rozličnými podobami tance - od vystoupení dětských souborů po představení profesionálů. Připraveny jsou i pohybové hry pro rodiče a batolata od 14 měsíců.

Součástí festivalu je i projekt Tanec školám, který probíhá na několika základních školách v Praze 3, kdy se děti učí vnímat tanec pod vedením profesionálních lektorek. „O co se ráda s nimi dělím, je poznávání vlastního těla, jak funguje samo o sobě, jak funguje vůči druhým a co všechno s ním můžu dělat,“ říká lektorka a choreografka Zdenka Brungot Svíteková.

Jak říká předsedkyně společnosti Tanec Praha Yvona Kreuzmannová: „Cítit rytmus a rozvíjet psychickou i fyzickou složku osobnosti je pro děti strašně lákavé. Musím říct, že je o to na školách velký zájem.“

Sólo inspirované prvními krůčky

Vyvrcholením přehlídky bude páteční a sobotní představení francouzské Compagnie étantdonné. „Jde o sólo inspirované prvními krůčky, prvními dětskými pohyby od lezení po čtyřech po první skoky. Tanec doplní animovaný film. A na konci si děti mohou vyzkoušet svoje pohybové schopnosti,“ zve Markéta Perroudová, která vede programovou část festivalu.

Na Tanec dětem naváže jedna z nejdůležitějších tanečních událostí sezony Tanec Praha. Od 4. do 29. června se na něm představí taneční soubory a tvůrci z jedenácti zemí světa. Mezi hlavní lákadla bude letos patřit švýcarský soubor Alias a vlámský soubor Ultima Vez s českou premiérou nejnovějšího představení Wima Vandekeybuse Booty Looting. Program tanečního festivalu doplní workshopy, filmy, přednášky a debaty s tanečníky a choreografy.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)