Podívejte se: Jak pokračuje rekonstrukce Národního muzea

Ředitel Michal Lukeš provádí rekonstrukcí Národního muzea (zdroj: ČT24)

Na 18. května připadá mezinárodní den muzeí a galerií. Ve stejný den před 125 lety byla slavnostně otevřena také jedna významná česká muzejní budova - Národní muzeum v Praze. Novorenesanční stavba dostává ke svému výročí dárek v podobě náročné generální rekonstrukce. Prostory jsou uzavřeny, u příležitosti dnešního svátku do něj ale mohly nahlédnout kamery České televize.

Muzeum prochází první důkladnou rekonstrukcí za století a čtvrt své existence. Vznikne muzejní celek o výstavní ploše 11 tisíc metrů, který mimo jiné propojí historickou budovu muzea s modernější budovou bývalého federálního shromáždění.  

„Teď se dělají bourací práce, do půl roku začnou stavební práce. Začala už také být budována spojovací chodba mezi novou a historickou a začaly opravy střechy a fasády. Zároveň intenzivně pracujeme na expozicích, během léta bude znám jejich architekt,“ popsal aktuální stav rekonstrukce ředitel Národního muzea Michal Lukeš. 

Národní muzeum
Zdroj: ČT24

„Muzeum kamenů“ by se mělo proměnit v moderní muzejní instalaci 21. století. „Témata historie a přírodních věd zůstanou zachována, v jednom křídle vznikne přírodovědecké muzeum. Ve druhé části pak bude historie od nejstarších dob po současnost. Nejmodernější dějiny se přesunou do nové budovy, která je ze dvacátého století. Tam bude i dětské muzeum,“ vysvětlil plánované rozvržení expozic Lukeš.

Moderně o historii

Kromě spojovací chodby čekají na návštěvníka i další novinky. „Uvidí dvě zastřešené dvorany. V jedné budou velkorozměrné exponáty z přírodních věd, druhá bude sloužit koncertům či vernisážím. Dostane se též do kopule, kde vytvoříme vyhlídkový prostor,“ doplnil. 

Rekonstruované muzeum by mělo být otevřeno v říjnu 2018. Zahajovací výstava se ohlédne za stoletým výročím vzniku Československa a za dvěma sty lety existence Národního muzea. „Na rok 2019 je do historické budovy plánovaná velká výstava o Egyptě, připravovaná s Univerzitou Karlovou,“ prozradil Michal Lukeš. 

Vizualizace: Jak bude vypadat Národní muzeum po rekonstrukci? (zdroj: ČT24)

U příležitosti mezinárodního dne muzeí a galerií zpřístupní instituce zdarma své další budovy. Na komentované prohlídky zve do památníku na Vítkově nebo do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur. Zdarma jsou 18. května přístupné i budovy Národní galerie, která navíc prodloužila otvírací dobu až do devíti hodin večer.