Prosíme sedat. Nábytek od Jiřího George Dokoupila je totiž fufofový

Fufofová výstava Jiřího George Dokoupila (zdroj: ČT24)

„Petejí mokojí ptu či fakuli,“ popisuje svou aktuální výstavu výtvarník Jiří Georg Dokoupil. Na otázky o instalaci se při natáčení reportáže rozhodl odpovídat novým nepřeložitelným jazykem. Vymýšlí také neustále nové výtvarné techniky. Překvapení slibuje i na třídenní výstavě Furniture For Fotos v pražské DSC Gallery. „Bude to fufofové,“ slibuje.

Jiří Georg Dokoupil se dokázal prosadit na mezinárodní scéně, střídavě žije a tvoří v Berlíně, Madridu, Riu de Janeiro a Praze. Jeho díla jsou ve sbírkách předních světových galerií, včetně Centre Georges Pompidou v Paříži.

Maluje snad vším kromě štětce – kouřem svíčky, mýdlovými bublinami, bičem, dokonce mateřským mlékem. Je umělcem, který rád experimentuje, míchá styly a překvapuje.  Pro pražskou galerii vytvořil instalaci originálního nábytku.

Prosíme sedat

V hravé a interaktivní expozici umístil speciální objekty, které stírají rozdíly mezi druhou a třetí dimenzí. V berlínském ateliéru, kde nábytek vznikal, se na něj usadil i čínský umělec Aj Wej-wej.

V DSC Gallery se na nezvyklou židli nebo pohovku může posadit každý návštěvník. Výtvarník tak prý naplňuje teorii francouzského malíře Marcela Duchampa, že umění samotné neznamená nic, dokud se divák nestane jeho součástí.

Furniture For Fotos bude vystaven jen tři dny – od 19. do 21. května. Autor bude v galerii přítomen, s fotografickým aparátem v ruce, a návštěvníci se od něj budou moci nechat zvěčnit na některém z kusů jeho originálního nábytku.