Stín Černobylu prodloužil fotograf Gerd Ludwig až do pražské galerie

Následky výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu zachycují syrové fotografie Gerta Ludwiga. Největší nukleární katastrofě v moderních dějinách lidstva se německý fotograf časopisu National Geographic věnoval přes dvacet let. Výběr nejsilnějších snímků teď nabízí pražská Art Gallery Zahradník.

V 1:23 hodin 26. dubna 1986 se v Černobylu zastavil čas. Zastavené hodiny přímo ve čtvrtém reaktoru, kde došlo k havárii a kam se poté odvážil málokdo, jsou zachyceny na jedné z fotografií Gerda Ludwiga. 

„Jel do Černobylu zhruba devětkrát a jeho dokument je zřejmě nejobsáhlejším dokumentem na toto téma,“ domnívá se kurátor výstavy Andrej Reisner. „Většina fotografů se spokojila s povrchními fotografiemi, Gerd Ludwig je jedním z mála těch, kteří se zabývají skutečným problémem. Vyhledával oběti a dokumentoval jejich osud. Vlastně jim propůjčil hlas.“ 

Vystavené snímky doplňují citáty právě obětí černobylské katastrofy, které při rozhovorech sesbírala novinářka a nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová. Fotografie texty doprovodil i Gerd Ludwig.  

Svoje fotografie vidím jako varování: Ne všechno, co je technicky možné, je taky rozumné a smysluplné.
Gerd Ludwig

Dokumentoval nejen následky havárie a její dopady na obyvatele, ale i přitažlivost, kterou tato tragédie pro mnohé dodnes má. V Praze jsou k vidění i snímky, které vypadají jako autentické zachycení místa, ale není tomu tak. „Jde o zátiší naaranžované pro turisty, kteří tam dneska houfně jezdí,“ vysvětlil kurátor. 

Dlouhý stín Černobylu v Galerii Zahradník (zdroj: ČT24)

Výstava vznikla podle knihy (prohlédnout v elektronické verzi) Gerda Ludwiga a nese i stejný název: Dlouhý stín Černobylu. V Art Gallery Zahradník (V Jámě 8, Praha 1) je k vidění do 10. července.