Pražské jaro pokračuje: mladí vítězové a skvělý Barenboim

Pražské jaro nadchl Daniel Barenboim (zdroj: ČT24)

Na festivalu Pražské jaro se v neděli s úspěchem představil berlínský Státní orchestr pod taktovkou Daniela Barenboima. Jeho provedení Symfonie č. 5 B dur Antona Brucknera vyvolalo nadšení a dlouhý aplaus vestoje ve vyprodaném Obecním domě. V historii Pražského jara se slavný německý orchestr představil podruhé, poprvé to bylo roku 1967. Festival dále rozdal ceny mezinárodní hudební soutěže.

Původem argentinský dirigent Barenboim proslul v čele berlínského Státního orchestru uváděním velmi bohatého repertoáru, v němž nechybí kompletní symfonická a operní tvorba vybraných autorů. Kompletní cyklus Brucknerových symfonií s velkým ohlasem nahrál v roce 2010.

„Jak Brucknerova víra v Boha, která je přímo vyjádřena v chorálu Páté, tak jeho pesimistický pohled na svět se ruku v ruce prolínají v Barenboimově pojetí,“ hodnotil nahrávku německý deník Süddeutsche Zeitung.

Berlínský Státní orchestr založený Jáchymem Fridrichem Braniborským v roce 1570 patří mezi nejstarší orchestry světa. V roce 1742 rozšířil Fridrich II. Veliký původně pouze koncertní aktivity založením Královské dvorní opery, dnes známé jako Staatsoper Unter den Linden.

Toto spojení přetrvalo dodnes. Za dobu existence se u Staatskapelle Berlin vystřídaly dirigentské osobnosti jako Felix Mendelssohn Bartholdy, Richard Strauss, Herbert von Karajan či Richard Wagner. Nositel mnoha ocenění Barenboim stojí v čele od roku 1992.

V soutěži Pražského jara zvítězili Pak Čin-hjong a Huw Morgan

Ceny v neděli převzali vítězové mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, korejský klavírista Pak Čin-hjong a trumpetista Huw Morgan z Velké Británie. Nositelé prvních cen získali odměnu 200 tisíc korun a představí se na honorovaném vystoupení na následujícím ročníku festivalu.

Dvacetiletý Pak Čin-hjong byl nejmladším účastníkem soutěže klavíristů. Na druhém místě skončil Marek Kozák, a získal tak Cenu Nadace Gideona Kleina pro nejúspěšnějšího českého účastníka soutěže. Čestné uznání v oboru trubka získal japonský hudebník Maki Curuta. Interprety doprovodil Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod vedením Petra Altrichtera.

Program 71. ročníku hudebního festivalu Pražské jaro v pondělí pokračuje vystoupením souboru Al Ayre Espanol, který otevře španělský cyklus festivalu. Pražské jaro zahájila 12. května Smetanova Má vlast v podání České filharmonie pod taktovkou estonského dirigenta Paava Järviho. Prestižní hudební přehlídka potrvá do 4. června.