Eurovize 2016: vítězná Ukrajina, naštvané Rusko a spokojené Česko

Finále Eurovize: vítězná píseň 1944 od Jamaly

Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, platí pro českého zástupce v písňové soutěži Eurovision Song Contest. Zpěvačka Gabriela Gunčíková skončila na předposledním, pětadvacátém místě, úspěchem ale zůstává, že se jako první Čech dostala do finále. Vítězkou 61. ročníku se stala ukrajinská zpěvačka Jamala. Její píseň vztáhla ukrajinská veřejnost na událost na Krymu, Rusko kvůli údajnému skrytému poselství skladba rozhořčila. Finále vysílala Česká televize v přímém přenosu, dostupné je i v iVysílání.

Píseň 1944, kterou si krymskotatarská zpěvačka Susana Džamaladinovová alias Jamala získala nejen porotce, ale i diváky v řadě zemí, je věnována krymským Tatarům deportovaným sovětským režimem za druhé světové války. Deportace postihla na 220 tisíc krymských Tatarů a několik dalších krymských menšin a měla být trestem za údajnou kolaboraci s nacistickým Německem.

Mnozí ale ve skladbě četli mezi řádky protest prot násilnému záboru Krymu Ruskem na jaře 2014. Chápalo ji tak i Rusko, které žádalo vedení soutěže, aby zakročilo. Pravidla Eurovize totiž texty politického zaměření nepřipouštějí.

Ruský zpěvák Sergej Lazarev skončil na třetím místě – nejvíce ze všech 26 finalistů zaujal diváky, ne dost ale poroty jednotlivých hlasujících zemí. Naopak nejvíce hlasů od porot dostala Australanka Dami Im, která se v průběhu hlasování dlouho držela s jednoznačným náskokem na stupni vítězů.

Finále Eurovize: Sergej Lazarev – You Are The Only One

Gabriele Gunčíkové přidělily poroty v jednotlivých zemích za její píseň „I Stand“ solidních 41 bodů. Bohužel diváky mezinárodní televizní soutěže si naklonit nedokázala a nezískala od nich ani jediný bod. Za ní skončila už jen německá zpěvačka Jamie-Lee.

Eurovision Song Contest pořádají členové Evropské vysílací unie (EBU). Poprvé se na veřejnoprávních obrazovkách objevila v roce 1956 a je jednou z nejdéle vysílaných pořadů v televizní historii. Soutěž přiláká k obrazovkám každý rok téměř 200 milionů diváků z celého světa. Mezi vítěze patří skupina ABBA, Cliff Richard, Céline Dion nebo vousatá zpěvačka Conchita Wurst.