Nicole Kidmanová rozzářila Cannes

Cannes - Soutěžní snímek Paperboy režiséra Lee Danielse měl premiéru na filmovém festivalu v Cannes. Příběh o hledání pravdy, temných vášních a zničujícím poblouznění uvedl na jihu Francie režisér se svým týmem, včetně herečky Nicole Kidmanové. Ta se tentokrát představila jako bláznivá, neurotická a vulgárně vyzývavá platinová blondýna, Charlotta, žena, kterou přitahují muži ve vězení, čím horší za sebou mají zločin, tím lépe. V Cannes uvedla snímek za velkého zájmu médií.

O svém herectví řekla Nicole při tiskové konferenci: „Nevkládám do postav žádnou svou autocenzuru ani posudky, to není moje práce.“ Paperboy je nízkorozpočtový snímek, při jeho vzniku šetřili filmaři, kde se dalo. „Lee mi řekl: Podívej, nemáme žádné peníze, budeš si muset sama udělat make-up i vlasy. Já souhlasila a šla rovnou do koupelny. Je to skutečně pravda!,“ prohlásila herečka.

Smyslná i laciná Charlotta byla pro Nicole Kidmanovou, jak sama tvrdí, velkou výzvou. Podle prvních kritik - jedna z jejích nejlepších rolí.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Při natáčení snímku zasazeného na jižní Floridu 60. let vycházel režisér Lee Daniels z předlohy Petera Dextera (Mullholand Falls nebo Michael), ale i z vlastních zkušeností, jeho bratr zažil ve vězení jako černoch-gay opravdu nelehké chvíle. „Nemůžu říci, kolika z těch bělochů, se kterými jsem v 80. a 90. letech pracoval, jsem důvěřoval,“ komentoval režisér Lee Daniels.

  • Cannes 2012 - John Cusak, Matthew McConaughey, Lee Daniels, Nicole Kidmanová, Zac Efron zdroj: ČTK/AP
  • Cannes 2012 - Zac Efron, Nicole Kidmanová, Lee Daniels zdroj: ČTK/AP

Lee Daniels - Je nejstarším z pěti dětí policejního důstojníka. Absolvoval umělecká studia na Lindenwoodské univerzitě v Missouri a přesídlil do Los Angeles. Uplatnil se jako majitel prosperující pečovatelské služby. Když zavedený byznys prodal, pracoval v castingové společnosti a později jako umělecký agent. V roce 1984 založil agenturu Lee Daniels Entertainment, v níž dával příležitost mladým a začínajícím hercům. Na začátku tisíciletí debutoval jako producent kontroverzního dramatu Ples příšer. Ač měl nabídky z Hollywoodu, zůstal věrný nezávislému filmu a vedle produkce začal rovněž režírovat. Největšího ohlasu dosáhl snímkem Precious (mj. Velká cena poroty na festivalu Sundance, Independent Spirit Award za nejlepší film a režii, Cena Image za režii, nominace na Oscara za nejlepší film a režii, nominace na Cenu BAFTA za nejlepší film). Jeho životním partnerem je castingový režisér Billy Hopkins, s nímž vychovává adoptovaná dvojčata svého bratra. 

/Filmový přehled 2010/7/