Jižní Město boduje, je městem snů

Praha – Festival Street For Art je v plném proudu. Další zpestření v opatovickém programu koncertů, besed či filmového promítání přináší divadelně-filmová sonda režisérky Petry Tejnorové s názvem Jižák, město snů. Půjde o mozaiku jednotlivých zkušeností šesti účinkujících na pomezí dokumentu a sci-fi. Představení bude ke zhlédnutí do soboty.

Tejnorová by se svým projektem měla poodhalit odpovědi na otázky, jaká je budoucnost teenagerů žijících v panelákovém obležení či jakým směrem se život občanů Jižního Města bude ubírat. Sídliště se nyní představí očima jeho náctiletých obyvatel. 

Sídliště Jižní Město je největší pražské sídliště plné gangů a poflakujících se teenagerů – ano, nebo ne? Na adresu panelákového ráje spíš padaly přívlastky typu: bezpečný, vzdušný a útulný. Alespoň zatím.

To vše se mění s nadnesenou vizí roku 2300, kdy okraj Prahy ovládne tvrdý Boss šířící epidemii a necudnost. Svými intrikami a chováním kazí morálku a předznamenává konec světa. Neveselý scénář…

„Vnímáme, že by to mělo být apokalyptické, protože si budoucnost neumíme představit. Nevíme, co přijde, tak tohle je pro nás ta nejnormálnější možnost,“ vysvětlila nápad jedna z účinkujících, představitelka Čarodějnice. 

Podle Petry Tejnorové dnešní mládež silně ovlivňuje popkultura. Pokud tedy na „jižáku“ zažijí i sebemenší konflikt, je to pro ně často impulz k myšlence, že sídliště ovládají místní gangy z podsvětí. 

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Divadelní sonda se pokouší o vyvrácení těchto tvrzení. Podkopává berličku všem stereotypům hovořícím o sídlišti jako o šedivém a nezajímavém místu k životu.

Podle dramaturga Tomáše Jiřička ale vnímá svůj život v této oblasti většina dětí pozitivně. „Je tady spoustu volného prostoru, kde si mohou hrát a kde mohou běhat,“ doplnil. Souhlasně pokyvuje hlavou i šestnáctiletá Viky: „Kdybych měla žít v Praze, tak asi tady. Je to výborné místo,“ říká. 

Vydáno pod