Z Ceny Franze Kafky se raduje Hodrová

Praha – Z bronzové sošky Franze Kafky se může radovat česká pětašedesátiletá autorka Daniela Hodrová. Laureátka si ocenění převezme až v říjnu v Brožíkově sále Staroměstské radnice. Hodrová se v pořadí stala již dvanáctou nositelkou této ceny, zároveň jde ale teprve o druhou ženskou spisovatelku, jež ocenění obdržela.

Porota se nevěnovala konkrétnímu dílu, ale uznala dílo Hodrové jako celek. Rodačka z Prahy se mimo praktického psaní věnuje literatuře i teoreticky. Působila třeba jako nakladatelská redaktorka v Odeonu. Od poloviny 70. let bádá v oblasti teorie literatury v akademických ústavech. 

Čerstvá vítězka ceny vystudovala komparatistiku na Karlově Univerzitě, věnovala se ale i studiu cizích jazyků – konkrétně ruštiny, češtiny nebo francouzštiny. 

Cena Franze Kafky

Základním posláním Ceny Franze Kafky je ocenit umělecky „výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost i kulturu“. Stejně jako tomu činil svými díly Kafka.

Cenu má pod záštitou předseda Senátu Parlamentu ČR a primátor Hlavního města Prahy. Kafkova společnost ji udílí od roku 2001. Finalisty vybírá mezinárodní porota. Vítěz dostane bronzovou sošku v podobě zmenšeného pomníku Kafky, diplom a finanční odměnu.

Není se tedy co divit, že napsala pěknou řádku studií, překladů či monografií. Její beletristická tvorba z 90. let vyšla i v Německu, Polsku a ve Francii. Mezi nejznámější díla patří např. trilogie Trýznivé město (Podobojí, Kukly, Théta).   

Spisovatelka navíc loni získala Státní cenu za literaturu. Letošní poctu jí udělila Společnost Franze Kafky. Zařadila se po bok dalších oceněných, jakými byli Václav Havel, japonský fenomén Haruki Murakami nebo Arnošt Lustig.

Vydáno pod