Zlínský festival startuje

Praha - Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, který se od 27. května do 3. června koná ve Zlíně, představí 248 snímků ze 49 zemí. Projekce festivalových snímků se vedle Zlína uskuteční také v Otrokovicích, Kroměříži, Vyškově a Mladé Boleslavi. V dalších devíti městech se přehlídka bude prezentovat prostřednictvím minisalonu filmových klapek a Kinematovlaku.

„V tradičních čtyřech soutěžích bude o hlavní ceny bojovat 86 snímků. Uvedeme celkem 115 premiér, z nichž bude 13 světových. Mezi nimi je i irský film, který festival zahajuje Já a Eliot. Irská kinematografie samozřejmě nepatří v Evropě k největším, nicméně je velice zajímavá. Navíc Irové jsou zastoupeni napříč celým filmovým světem. V sekci, která je Irsku věnována uvádíme 36 filmů, zveme celou řadu zajímavých hostů, jak do porot, tak k delegacím. Jsem přesvědčen, že si naše publikum, které jde od malých dětí až po vysokoškoláky, v této nabídce najde, co ho bude zajímat. Irové mají podobný smysl pro humor jako my a také podobný styl vyprávění,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 Petr Koliha. Domácí kinematografii zastoupí v hlavní soutěži film Petra Oukropce Modrý tygr.

Rozhovor s Petrem Kolihou (zdroj: ČT24)

Příprava letošního ročníku byla prý kvůli nedostatku financí komplikovaná. „Rozpočet jsme snížili o více než 30 procent, avšak šíře a kvalita filmového i doprovodného programu zůstala na úrovni minulých ročníků, jen doprovodných akcí je připraveno přes šedesát,“ dodal Koliha. Současný rozpočet činí podle něj kolem 32 milionů korun. Festival se uskuteční za finanční podpory ministerstva kultury, které přispělo devíti miliony, fondu kinematografie i evropského programu Media.

Program také připomene několika snímky 90. výročí narození skladatele filmové hudby Zdeňka Lišky či 100. výročí režiséra a výtvarníka Jiřího Trnky. Večerním zahajovacím filmem v rámci slavnostního zahájení pro dospělé bude nizozemský film Tom Kulička.

MFF Zlín
Zdroj: ČT24/MFF Zlín

Při závěrečném ceremoniálu převezme uznání za tvůrčí přínos v kinematografii pro děti a mládež herec Jiří Lábus. Umělecký ředitel Petr Koliha se rozhodl ocenit rovněž režiséra Mateje Mináče za objevné a lidsky hluboké téma filmu Nickyho rodina a osmdesátiletého kameramana Františka Němce za celoživotní dílo.

Česká televize jako hlavní mediální partner podpoří 52. ročník mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival. Mezinárodní soutěže hraných filmů pro děti se zúčastní koprodukční film ČT Modrý tygr, Česká televize pak bude mít i své kandidáty v sekci animovaných filmů. V předpremiéře uvidí festivaloví návštěvníci nový koprodukční film ČT Tady hlídám já. Ve středu 30. května ovládne zlínské centrum Česká televize a v rámci Dne České televize nabídne bohatý program pro děti, rodiče a další návštěvníky festivalu.

Den České televize

Přímo na místě nabídne Česká televize v rámci Dne České televize ve středu 30. května 2012 na zlínském náměstí Míru bohatý zábavný program – vystoupí např. moderátor Kouzelné školky Michal Nesvatba a s tvůrčím štábem týdeníku Zprávičky si děti budou moci v jeho vzdělávacím programu vyzkoušet i práci moderátora. Za účasti herců a tvůrců původní filmové pohádky ČT Micimutr proběhne slavnostní křest DVD a PC hry, vydávané Edicí ČT, a autogramiáda a soutěže. Soutěžit budou moci děti také se vzdělávacím pořadem ČT Záhady Toma Wizarda. Jeho moderátor Jan Adámek je již tradičním průvodcem Dnem České televize.

Zlín na obrazovce ČT

O festivalovém dění bude ČT informovat ve svých zpravodajských a kulturních pořadech, zprávy a zajímavosti přinese denně na ČT2 ve Zlínských festivalových vteřinách. Dvojka také 2. 6. odvysílá od 20:00 Zlínský festivalový galavečer 2012, kdy budou uděleny ceny vítězným snímkům a zazní slavné české filmové melodie.