Hudba, věda a nová média. Björk je „Biophilní“

New York – Již pošestnácté byly v New Yorku uděleny ceny Webby, které hodnotí výjimečné počiny na poli internetu a interaktivních médií. Prestižní ceny určují i umělce roku, kterým se letos stala islandská ikona Björk za album Biophillia (Láska k životu).

Album, které bylo vytvořeno ve spolupráci se společnostmi Apple a National Geographic, je spojeno s řadou aplikací. Biophilia je označována jako „první album-aplikace“, které kombinuje hudbu, vědu a nová média. Sama Björk popsala projekt jako multimediální kolekci „zahrnující hudbu, aplikace, internet i živé show“.

„Album Biophilia, které jsem měl tu čest spolu s Björk vyvíjet, je prvním albem a zároveň aplikací. Je to interaktivní objevování spojení mezi přírodou a technologií,“ uvedl multimediální umělec Scott Snibbe. Biophilia pro iPad obsahuje deset samostatných aplikací, z nichž každá se vztahuje k jiné písni. Uživatelé mohou téma skladby dále rozvíjet a vytvářet dokonce nové verze. Každá aplikace navíc obsahuje hru, která se písně týká.

Biophilia je osmým studiovým albem, které Björk vydala. Album vyšlo na podzim roku 2011, tedy čtyři roky po předchozím albu Volta. Nové písně Björk poprvé představila loni v létě na mezinárodním festivalu v anglickém Manchesteru.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod