Brian Jones a medvídek Pú kamarádí s Rolling Stones

Praha – Britský rock’n’roll se v 60. letech otřásl v základech, když na scénu vpadli neuhlazení Rolling Stones. Rozverná parta kolem Micka Jaggera byla tehdy protipólem kapely The Beatles, která vždy vystupovala v nažehlených oblecích. Tahoun formace, kytarista Brian Jones, se ale v roce 1969 utopil v bazénu. Příběh o jeho neutěšeném životě nyní vypovídá hra z repertoáru Dejvického divadla.

Ačkoliv to byl právě Brian Jones, kdo zpočátku kapelu vedl, o svoji výsadní pozici pomalu přicházel drogovými a sexuálními excesy. Keith Richards ve svém životopisu uvedl, že už to s Jonesem kvůli drogám dále nemohli vydržet, a proto mu v červnu ’69 dali vale. Jeho místo pak obsadil Mick Taylor.

Zhruba o měsíc později ale vyhozený hudebník utonul za nevyjasněných okolností v bazénu svého domu. Jedna z hlavních příčin úmrtí mohly být právě návykové látky. Příznivci konspiračních teorií však zastávají verzi, že Jonese někdo zavraždil. Zemřel ve věku sedmadvaceti let, stejně jako „stars“ Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain nebo Amy Winehouse.

Umělecký šéf Dejvického divadla Miroslav Krobot napsal a následně zrežíroval inscenaci o životním příběhu tohoto slavného muzikanta. Ale nejde jen o suché převyprávění smutného příběhu – v ději se totiž objeví i medvídek Pú, Králíček nebo oslík Ijáček. Jejich přítomnost v Brianových tripových snech není náhodná – Jones totiž bydlel v sídle, kde autor Alan Alexandr Milne stvořil svět Stokorcového lesa.

Miroslav Krobot přiznává, že se k napsání hry inspiroval ve zmíněné autobiografii Život Keitha Richardse. A jak sám vnímá výsledek? „Je to příběh člověka, který se rozhodl, že odejde a teď nás zajímá způsob, jakým odchází,“ uvedl. Smíření? Rekapitulace? Ani jedno. Režisér vnímá Jonesovo rozloučení jako radostné. Představení Brian navíc podle dramaturga Karla Tománka skládá poctu divadlu vycházející ze šedesátých let.

Hra o Brianovi Jonesovi v Dejvickém divadle (zdroj: ČT24)

Pokud se skalní fanoušci britské legendy strachují o provedení skladeb, mohou od svých obav klidně upustit. Ve hře se sice zpívá, to ano, ale účinkující se Rolling Stones nesnaží nikterak vyrovnat – už proto je třeba  naschvál ošizen zvuk bicích. Jde prý spíše o představu a snahu pochopit, jak čtveřice písně skládala.

V hlavních rolí se představí herci Jaroslav Plesl, David Novotný, Hynek Čermák, Martin Myšička, Pavel Šimčík a další.