Zapomenuté světy Jana Šibíka

Praha - Na náměstí Míru byla otevřena výstava fotografií Jana Šibíka s názvem Zapomenuté světy. Fotografie vznikly v rámci projektu Lékaři bez hranic v Keni a Ugandě, které Šibík navštívil v září 2007. V Keni pořizoval snímky lidí nakažených nemocí kalaazar, v Ugandě pak zachycoval osudy obyvatel v uprchlickém táboře na severu země. Výstava je přístupná zdarma do 15. června.

„V loňském roce jsme navázali spolupráci s panem Šibíkem, protože jsme potřebovali nafotit nějaké snímky, abychom je pak mohli v Čechách prezentovat,“ vysvětluje vznik projektu jedna z organizátorek Lucia Ďuricová. Léčba nemocných v Keni je velmi úspěšná, 98 procent pacientů se podaří zachránit. Procedura je ale hodně náročná a hlavně bolestivá.

Právě Šibík má s fotografováním bolesti a utrpení velké zkušenosti, podle něj je to nejlepší způsob, jak vyburcovat lidi k diskusi nebo ke snahám o pomoc: „Je to čím dál těžší, lidé jsou dost otrlí, jsou zvyklí na utrpení ze zpravodajství. Fotografie má jednu hlavní výhodu, lidé se k ní mohou vracet, působí dlouhodobě, zatímco zpravodajství rychle uplyne,“ říká.

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní humanitární organizace, která poskytuje odbornou zdravotnickou pomoc lidem v ohrožení. Organizace byla založena v roce 1971 skupinou francouzských lékařů a novinářů, poskytuje zdravotnickou pomoc ve více než 70 zemích světa s více než 2 500 mezinárodních a 23 000 místních spolupracovníků.