Seznamte se – Alžběta II.

Londýn - Británie stále slaví 60. výročí od nástupu Alžběty II. na trůn. Jako poctu Její Výsosti připravila National Portrait Gallery v Londýně dosud nejrozsáhlejší výstavu portrétů královny. Téměř 700 obrazů nebo fotografií zachycuje britskou panovnici od jejího nástupu na trůn v roce 1952 až do současnosti.

Andy Warhol, fotografka Annie Leibovitz nebo Lucian Freud a mnozí další, všichni chtěli zachytit portrét britské královny, ať už na formálních malbách, fotografiích anebo kolážích. Snímky sledují nejen 60 let Alžběty II. na trůnu, ale zachycují také proměnu, kterou prošel samotný žánr portrétu.

„Diamantové výročí je skutečně výjimečnou událostí v královnině vládnutí. Nepřipravili jsme pouhou oslavující výstavu. Vypovídá především o tom, jak královna reprezentuje svou zemi a jak tato, svým způsobem, i tajemná postava vlastně v našich očích vypadá,“ zdůraznil Paul Moorhouse, kurátor National Portrait Gallery. 

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Díla řazená chronologicky zachycují Alžbětu II. od roku 52, kdy se v Keni dozvěděla o smrti otce a o svém chystaném nástupu na trůn. Snímky dvorního fotografa její výsosti Cecila Beatona zase nahlížejí do soukromí královny, nechybí ale třeba ani ty pořízené po úmrtí princezny Diany.  

„Zajímavé je sledovat, jak radikálně se během svého panování královna měnila a s ní i způsob jejího vyobrazení. Na začátku vidíte velmi formální malby, pak jsou tu ale portréty, které vypadají jako bez jakéhokoliv respektu. Vlastně vidíte celou škálu děl, reagujících na události, které se v královnině životě odehrály,“ upozornil kurátor.

Množství vystavených děl jen podtrhuje fakt, že britská panovnice se stala od svého nástupu na trůn 6. února roku 1952 nejčastěji portrétovaným člověkem v britské historii. Výstava v National Portrait Gallery v Londýně potrvá až do října tohoto roku.