Pražské jaro míří poprvé živě na Kampu i do kin

Pražské jaro už po jednasedmdesáté klepe na dveře. Festival vážné hudby v sobotu předznamená špičkový korejský klavírista Seong-Jin Cho. Mimo něj se do 3. června v koncertních sálech vystřídá třeba symfonický orchestr britské BBC, kontratenorista Andreas Scholl či houslista Gil Shaham. Zahajovací koncert bude poprvé uveden na plátně na pražské Kampě nebo v českých a slovenských kinech .

Sobotní koncert 7. května má na starosti korejské klavírní eso Seong-Jin Cho. Mladík získal obrovské renomé z talentových soutěží a zvítězil v pověstné Chopinově soutěži ve Varšavě. Finálovým číslem si získal takový ohlas, že se výkon natočil na CD a úspěšně se prodává v obchodech. 

„Jsme rádi, že i pět dní před oficiálním zahájením festivalu je koncert prakticky vyprodán. Ten, kdo si koupil vstupenky, určitě neudělal chybu, protože zvítězit v Chopinově soutěži znamená projít tak krutým sítem, že vítězem nemůže být nikdo jiný než skvělý pianista,“ pronesl ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Hudba v kině i pod širým nebem

Při oficiálním zahajovacím koncertě 12. května zazní Smetanova Má vlast. Tentokrát v dirigentské verzi estonského Paava Järviho s Českou filharmonií. Radost z něj nebudou mít jen posluchači v Obecním domě. Na Kampě vyroste obrovské promítací plátno, na které se celý večer promítne. Živě půjde v ten samý moment do osmi českých kin a do vybraných sálů na Slovensku.

Návštěvníky mimo jiné zdarma čekají artistické výkony z produkce Letní Letná. Programy k přímému přenosu začnou už v pět hodin odpoledne.

Celkem program čítá na 50 koncertů. Praha přivítá na 14 orchestrů, 65 sólistů a dirigentů a 19 komorních souborů z 23 zemí. Rozpočet festivalu se pohybuje mezi 80 až 85 miliony korun.

V sobotu bude dále zahájena Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro. Aktuálně pořadatelé očekávají 57 trumpetistů a 62 klavíristů. Ve druhém kole v obou oborech tradičně zazní skladby zkomponované na objednávku Pražského jara. Pro klavíristy letos Adam Skoumal napsal skladbu Kejklíř, trumpetisté povinně nastudují Introduzione e 11 variazioni per tromba sola od Jiřího Pohnána.