České sklo má ve světě pořád lesk. Na HD Expo útočí Intergalactic

Las Vegas se vrhá do architektury, designu a dalších podobných produktů. Začíná totiž HD Expo, na němž se představí světové špičky oboru. Želízko v ohni mají i Češi. Republiku reprezentuje Lasvit se světelnou sochou Intergalactic. Právě tato firma a také například Preciosa, Moser, René Roubíček a Bořek Šípek stojí za úspěchem českého skla. To ve světě patří pořád k nejžádanějšímu zboží.

Ještě před devíti lety disponovala sklářská firma Lasvit čtyřmi zaměstnanci. Malá společnost s poetickým názvem a velkými ambicemi je v současnosti jedním z nejsilnějších nadnárodních hráčů na poli tradičního řemesla. Špičku představuje zejména v úzkém oboru skleněných instalací na míru. Lustry společnosti sídlící v severočeském Novém Boru visí v nejluxusnějších budovách světa i v dubajském metru. Právě v jihovýchodní Asii se firmě daří nejvíc.

Je však dost možné, že Čechům postupně vyroste konkurence. „V současnosti se geopolitická situace mění každým dnem, každým měsícem. Od Ruska přes Ukrajinu až po Blízký východ. Vidíme potenciál i v zemích, jako je Írán, kde se uvolňují sankce,“ zaznívá od viceprezidenta Lasvitu Aleše Stýbla.

Renomé mají i jednotlivci

Na severu Čech sídlí další úspěšný sklářský gigant. Broušené sklo z dílen Preciosy ve světě slaví úspěch na všech kontinentech s výjimkou Jižní Ameriky. 

České sklo proslavily ve světě i velké umělecké osobnosti. Jednou z nejrespektovanějších je René Roubíček. Sklářský výtvarník se ale na rozdíl od inovativních a moderních značek k světu a historii tolik neobrací.

Renomé si v oboru získal i nedávno zesnulý Bořek Šípek, jehož poručníkem se Roubíček stal, když se budoucí umělec stal na prahu dospělosti sirotkem. Tehdy sklářský mistr mladého Šípka nasměroval právě ke sklu.

Úspěchy českého skla (zdroj: ČT24)
Vydáno pod