Muzejní noc za peníze. Brno mění tradici

Brno – Prohlédnout si během noci zadarmo galerie, muzea i divadla je příležitost, která přiláká každým rokem desítky tisíc návštěvníků. Muzejní noci se po českých městech konají již osmým rokem. Brněnské kulturní instituce však zavádějí novinku – vstupné. Ačkoliv tím narušují jednu z podstat celé akce, potřebují peníze.

Zpoplatnit vstup tentokrát hodlá třináct z dvaceti osmi orgánů, jež se Muzejní noci účastní. Částku však nehodlají pořadatelé vyšponovat do závratných výšin, galerie i muzea si návštěvník bude moci prohlédnout za symbolickou částku dvaceti až třiceti korun. Noční akce startuje v moravské metropoli již tuto sobotu. 

A důvod zpoplatnění? Muzea prý nutně potřebují finance na doprovodné programy, navíc letos přišly o 20% dotaci, kterou jim každoročně poskytovala radnice. A protože se v Brně jedná o skutečně masovou záležitost, unikaly tak kultuře velké finanční obnosy. 

Telefonát s Filipem Zdražilem (zdroj: ČT24)

Ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprián však namítá, že jim částky v řádech desítek korun trn z paty nevytáhnou. „Nejde ani tak o ekonomické důvody, desetikorunovým vstupným si rozpočet příliš nevylepšíme. Chápeme to jako určitou regulaci přílivu návštěvníků, který jsme hlavně na Špilberku někdy obtížně zvládali,“ uvedl. 

Většina občanů nemá se symbolickou korunou žádný problém, kromě studentů, kteří podle svých slov „obrací každou korunu“. Když navíc někdo hodlá za noc navštívit více míst, do peněz to prý už trochu poleze. 

Akce se účastní například Moravské zemské muzeum, Technické muzeum, Muzeum hraček nebo Mendelovo muzeum. Některá místa však mimo volného vstupu přikročila i k dobrovolnému příspěvku od návštěvníků.

Všechna zapojená muzea a galerie chystají, jak už bylo zmíněno, také doprovodný program skrze odborné výklady na výstavách, výtvarné a řemeslné dílny, autorská čtení nebo koncerty. Hvězdárna a planetárium Brno připravila prohlídkovou trasu nové budovy. Moravské zemské muzeum zase zpřístupní věž s unikátními freskami v Biskupském dvoře. 

K dispozici budou mít příchozí i speciální brožuru, která nabídne i zvýhodněné vstupenky na výstavy a představení po zbytek roku.