Drony a satelity pomůžou odhalit, co škodí Hadriánově vile

Hadriánovu vilu pomůžou opravit drony (zdroj: ČT24)

Odborníci na památkovou péči budou mít možnost prozkoumat Hadriánovu vilu skutečně do detailu. Díky novému programu, který zajistí snímkování místa pomocí dronů a satelitů, bude možné odhalit i poškození, o kterých se doposud nevědělo.

Velkolepá Hadriánova vila nedaleko italského Tivoli byla vybudována ve druhém století. Dnes je tato císařská rezidence na seznamu památek UNESCO a pro ty, kteří o ni pečují, představuje každodenní výzvu.

Vila se nachází v poměrně unikátním místě. Faktory, které mohou mít vliv na ochranu jejích kulturních statků, jsou blízkost silnic a dálnic, malá kontrola urbanizace nebo hydrogeologická rizika.
Annamaria Giovagnoliová
Institut pro konzervaci a restaurování

Jaký je ve skutečnosti stav komplexu, by teď mohly odhalit nové snímky ze satelitů obíhajících kolem Země. Program byl spuštěn v říjnu 2015. „Satelity mají možnost analyzovat velké plochy, můžeme tak zjistit, co se děje na různých místech rezidence. Uvidíme, jestli vzniká nějaký tlak kvůli aktivitě lidí,“ vysvětlil jejich přínos spoluzakladatel programu Antonio Monteleone.

Hadriánova vila
Zdroj: Wikimedia

Vilu vybudoval císař Publius Aelius Hadrián, rezidence bývala ve své době oblíbeným letoviskem bohatých Římanů. Do současnosti se dochovala řada soch, chrámy i část tehdejších lázní. Impozantní zůstávají rozlehlé zahrady. 

Mapování komplexu začne u pamětihodností vily, které už průzkumem dříve prošly. Analyzovat by mělo pomoci i místa, u nichž se to ještě dostatečně nepodařilo. Pomoci by měly snímkováním ve vysokém rozlišení také drony – nad tři desítky císařských budov a více než 100 hektarů pozemku vzlétnou už příští měsíc.