Žida Shylocka obviňují v Divadle Na Jezerce z antisemitismu

Milan Kňažko ve hře Shylock (zdroj: ČT24)

Shakespearův Kupec benátský je obviněn z neonacistické propagandy, divadlo proto musí zrušit představení. Zápletka hry Shylock, kterou nově na svůj repertoár uvedlo pražské Divadlo Na Jezerce. Jeviště v obžalobě přehnané politické korektnosti ovládá slovenský herec Milan Kňažko.

Herec Jon Davis předstoupil na divadelním festivalu před diváky s monologem ze Shakespearova Kupce benátského – v masce krvelačného židovského lichváře Shylocka. Jeho vystoupení ale vyvolalo protesty.  Hra je označená za antisemitskou a herec, sám Žid, za rasistu.

„Ta postava nás najednou usvědčuje z něčeho, co jsme nejspíš neudělali správně nebo kde jsme udělali chyby, protože Shakespeare chybu asi neudělal,“ upozorňuje představitel titulní a jediné role Milan Kňažko.   

Macbeth hanobí Skoty, Zkrocení zlé ženy je útok na feministky – Shylock se zamýšlí nad svobodou, která může vyústit v nechtěnou ideologii a teror. Pro příklad není podle Kňažka třeba chodit daleko, vidíme ho v současné migrační krizi.

Teď řešíme velmi konkrétní problém s migrací. Někdo nás brání s takovou vehemencí, až to skutečně vypadá, že nějaké nebezpečí hrozí, i když tomu tak není.
Milan Kňažko

Podle autora hry, Kanaďana Marka Leirena-Younga, vyvolává Shakespearův Shylock nenávist i po čtyřech stech letech. Divadlo Na Jezerce monodrama uvádí jako představení „pro všechny svobodomyslné lidi, kterým není lhostejné, co se dnes kolem děje.“ Do divadelních prázdnin ještě pětkrát. 

Vydáno pod