Zuska staví mosty mezi Amerikou a Českem v objetí divoké jazzmanky

Prague-New York Effects (zdroj: ČT24)

Pryč od baletu směrem k divadlu a hudbě. V tomto zaměření vidí umělecký šéf baletu Národního divadla Petr Zuska novou kariérní motivaci. První střípek ze snu si plní s newyorskou hudebnicí, experimentátorkou a jazzmankou Jen Shyu projektem v rámci cyklu Prague-New York Effects. Most mezi kulturami už postavili v Americe, v Česku se o to poprvé pokusí ve středu večer v pražském Paláci Akropolis.

Jen Shyu a Petr Zuska vystoupili v New Yorku s dílem, které je o hledání srdce a běžných věcech. „O kterých většinou umění je,“ usmívá se šéf českého baletu. Kooperace si klade za cíl vzájemně propojit dvě na první pohled neslučitelné kultury: českou a americkou. 

„Petr je mnohem víc než jen Čech. S tancem a choreografií má zkušenosti z celého světa. Amerika je obrovský koncept. Lidi jsou daleko komplikovanější, než je jejich státní příslušnost, než to, co mají napsané v pase,“ tvrdí zpěvačka Jen Shyu, která má kořeny na Tchaj-wanu a v Koreji.

Hudebnice patří mezi velké experimentátorky. „Když jsem ji poprvé slyšel, tak jsem se trošku zhrozil,“ přiznává Zuska. „Ona dělá skutečně hodně divoké věci. Iva Bittová je proti ní Wolfgang Amadeus Mozart,“ říká tanečník o ženě, která už vystupovala v Carnegie Hall nebo v Lincolnově centru.

  •  … pořádá České Centrum v New Yorku. Zuska a Shyu účinkují ve druhém díle cyklu, v tom prvním se představila zpěvačka Lenka Dusilová a brooklynská tanečnice Tendayi Kuumba. Práce dvojice sklidila velký ohlas, a proto na ni navazuje další představení. 
Vydáno pod