Být superwoman není super

Reportáž: Dokonalost v HaDivadle (zdroj: ČT24)

Musíme být dokonalé – hnací motto moderních žen. Nová inscenace brněnského HaDivadla častuje ale dokonalost groteskně-mysteriózním komentářem.

Mystickou telenovelu Dokonalost napsal dramatik Miroslav Vojtíšek pod pseudonymem S.d.Ch. V režii Barbary Herz minimalisticky ukazuje, co po současných ženách vyžaduje společnost – aby se staly superženami.

Chiméra dokonalosti nás vede k obrovské rychlosti, k obrovské práci na sobě. Člověk maká na svém těle i na svém životě, aby všechno zvládal včas a nejlépe naplno.
Barbara Herz
režisérka

Na scéně se potkávají tři ženy – matka a dvě dcery. Společně podstupují zkrášlovací procedury. Nezvyklá intimita sdíleného prostoru vede k potřebě mluvit o zasutých věcech. 

Dvě z ženských postav hrají muži. „Hra je psaná pro tři herečky. Ale ta nepřítomnost otce je neuvěřitelně silná. Vlastně se tam neustále říká, jak matka nepřiznává mužům právo na reálnou existenci. Ale to, co vás nejvíce provokuje, máte neustále před očima,“ vysvětlila obsazení režisérka. 

Na otázku, v čem dokonalost spočívá, dává hra podle ní odpovědí víc. V premiéře se je diváci HaDivadla dozví 26. dubna, v první repríze pak 29. dubna.