Jiřina Bohdalová s Intimním osvětlením. Festival ve Varech odkrývá program

K životnímu jubileu nadělí Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary Jiřině Bohdalové ocenění. Významná herečka na 51. ročníku převezme Cenu prezidenta festivalu. Přehlídka, která se tradičně koná na začátku července, naznačila i některé programové plány. Například, že letošním digitálně restaurovaným titulem bude celovečerní debut Ivana Passera Intimní osvětlení.

Jiřina Bohdalová se před kamerou poprvé objevila už ve „filmech pro pamětníky“, její poslední hlavní filmovou rolí byla hořká komedie Vrásky z lásky Jiřího Stracha. V ní se po mnoha letech setkala se svým někdejším hereckým i životním partnerem Radoslavem Brzobohatým. Jako poctu Jiřině Bohdalové uvede festival jiný jejich společný film – trezorové drama Ucho

  • Česká televize v neděli 1. května uvede nové televizní drama Každý milion dobrý, které herečce přímo na tělo k 85. narozeninám napsal režisér Zdeněk Zelenka.  

Bohdalová už je laureátkou ceny Thálie (za celoživotní mistrovství – v roce 2010) a držitelkou dvou Českých lvů (za pohádku Nesmrtelná teta a drama Fany). 

Intimní osvětlení (1965, režie: Ivan Passer)
Zdroj: ČT

Do Varů se vrátí také někteří tvůrci ocenění Křišťálovým globem v minulých letech. Ivan Passer sošku převzal v roce 2008 za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, letos na festival přijede uvést obnovenou premiéru svého zásadního snímku Intimní osvětlení

S uváděním digitálně zrestaurovaných filmů ze zlatého fondu české kinematografie začala přehlídka v roce 2011, kdy byla promítnuta Vláčilova Marketa Lazarová. Pokračování tradice „co rok, to film“ zajistí v 51. ročníku hořká komedie o setkání dvou dávných spolužáků, jež je jediným a zároveň posledním titulem, který Ivan Passer natočil v Československu před emigrací. 

V 51. ročníku žádná zahraniční hvězda, ale další letošní jubilant – Zdeněk Svěrák. Předloni ve Varech dostal cenu za přínos české kinematografii.

Zdeněk Svěrák
Zdroj: ČT24/Jan Taimr

Program Varů: filmy bez bariér

  • Prostřednictvím osmi filmů z posledních pěti let představí 51. ročník současnou generaci mexických režisérek. Zprostředkuje tak divákům pohled jejich generace na hledání vlastní identity i témata jako láska nebo rodičovství.
  • Vizionář a první nezávislý tvůrce v americkém filmu Otto Preminger si vyslouží poctu. Uveden bude mimo jiné jeho noirový snímek Laura z roku 1944. 
  • První podání podruhé umožní deseti studentům filmové režie z deseti evropských zemí seznámit se svou tvorbou a talentem nejen festivalové publikum, ale i odbornou veřejnost. 
  • Novou sekcí budou Lidé odvedle. Program, jehož partnerem je projekt Chodící lidé, nabídne přehlídku titulů s tématem handicapovaných lidí. Letos orientovanou na hrdiny z řad vozíčkářů, na něž karlovarská přehlídka myslí dlouhodobě.
Prezident festivalu Jiří Bartoška před plakátem 51. ročníku
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

51. ročník začne ve Varech 1. července, noví držitelé Křišťálových globů budou známi 9. července. O den později festival letos poprvé přidal mimořádné projekce oceněných snímků.   

Hlavním mediálním partnerem MFF Karlovy Vary je i letos Česká televize. V doprovodném programu chystá opět besedy s tvůrci, koncerty a projekce. Mimo jiné představí nový seriál Já, Mattoni, spojený s Karlovými Vary.