Zlatý ledňáček si nejvíce cení rodiny

Rodinný film česko-slovinského režiséra Olma Omerzua si zasloužil Zlatého ledňáčka, hlavní cenu festivalu Finále Plzeň. Na 29. ročníku přehlídky, zaměřené na nejnovější českou tvorbu, uspěl také dokument Vitalije Manského o KLDR, seriál Mamon a pohádka Svatojánský věneček. Tři z oceněných titulů vznikly s přispěním České televize, která závěrečný večer odvysílala na programu ČT art. Záznam lze přehrát v tomto článku.

Zlatý ledňáček je udělován za nejlepší hraný nebo animovaný snímek. „Rodinné drama plné vizuální magie, šťastných konců s hlubokou melancholií a nejlepším hereckým výkonem desetiletí… v podání psa,“ popsala vítězný Rodinný film porota. Vybrala jej z 13 soutěžních titulů. Olmo Omerzu v něm zkoumá fungování rodiny.  

Trailer: Rodinný film (zdroj: ČT24)

Nejlepší dokumentární film se hřeje V paprscích slunce. Rusko-ukrajinskému režisérovi Vitaliji Manskému se v něm povedlo nahlédnout za potěmkinovské kulisy severokorejského života. A to, dle porotců, „s citlivostí, elegancí a špetkou humoru i navzdory srdcervoucímu závěru“.  

Trailer: V paprscích slunce

Vítězem nejlepšího televizního a internetového projektu v kategorii cyklická tvorba se stal 5. díl seriálu Mamon. Příběh novináře sledující kauzu podezřelé privatizace získal už Českého lva. Pro HBO českou verzi původně norské série natočil Vladimír Michálek. Ocenění za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii necyklická tvorba si odnesla pohádka Jiřího Stracha Svatojánský věneček. Diváci ČT ji mohli na obrazovkách vidět o loňských Vánocích. 

Své nestatutární ceny udělalila také porota složená ze studentů Západočeské univerzity. Z hraných nebo animovaných snímků je nejvíce zaujal loutkový příběh Malého pána, mezi dokumenty pak Nebezpečný svět Rajko Dolečka.  

ZÁZNAM: Závěrečný galavačer Finále Plzeň 2016 (zdroj: ČT24)