Klášter jako "zastávka" autobusu? Někteří se modlí za odvoz

Klášterní zahrady v Litomyšli ozvláštnilo dílo sochaře Lukáše Rittsteina. Oprýskaný autobus, jímž prochází ocelový tubus, ale vyvolal diskusi – ne všem se v historickém centru města líbí.

Všichni jsme pasažéry autobusu a nevidíme, kdo ho řídí, nevidíme ani do kosmického tunelu, zní poselství Rittsteinova díla s názvem Tour 2010.  Doplňují ho automobily propojené s žulovými menhiry. V autobuse se promítá dokument z padesátých let Prodaná nevěsta, který byl natočen na Nové Guinei a podle autorů je důležitý k pochopení celého díla. 

Někteří pro něj ale pochopení nemají. „To není vhodné umění do prostoru, kam bylo umístěno. Přece jen klášterní zahrady vychází z nějaké historické podstaty,“ domnívá se například litomyšlský zastupitel Radek Pulkrábek (Patriot SNK).

Reportáž: Dílo Lukáše Rittsteina vyvolává diskuse (zdroj: ČT24)

Instalace je součástí výstavy otce a syna Rittsteinových a Barbory Šlapetové v litomyšlské Galerii Miroslava Kubíka. „Lukáš Rittstein je prostě jedna z našich star a jeho sochy jsou naprosto progresivní, moderní a jsme přesvědčení, že obohatí kulturní život ve městě,“ domnívá se galerista. Například autorův objekt – propojující pro změnu automobil a sochu ťuhýka – upozorňoval na český pavilon na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně.

Sám výtvarník reakci lidí jedině vítá:

Už jsem ani nedoufal, že v současné době může nějaké umělecké dílo vyvolat tak živou diskusi. Takže je to pro mě obrovská pocta.
Lukáš Rittstein

Autobus i další dva exponáty zůstanou v klášterních zahradách až do konce srpna.