Jaroslav Dušek prošel Bránou života do Ostravy. Šíří úzdravné operum

Reportáž: Jaroslav Dušek napsal „úzdravné operum“ (zdroj: ČT24)

Pád z výšky patnácti metrů změnil Clemensovi Kubymu život, nová pohybově-hudební inscenace mění hranice Národního divadla moravskoslezského. Inscenaci L2 - Brána života - napsal pro ostravskou scénu Jaroslav Dušek. Jeho „úzdravné operum“ má diváky i léčit.

První opera, ke které napsal Jaroslav Dušek libreto, byla o vítězství českých hokejistů v Naganu. Ta druhá je o Clemensu Kubym, spojeném s metodou mentálního léčení. Německý spisovatel a dokumentarista se navzdory prognózám a hrozbě celoživotního ochrnutí dokázal vyléčit sám pomocí meditace. Na ostravském jevišti hlavní postavu ztvárňuje hlava - vnitřní hlas - a duchovní tělo, které touží po pohybu.

„L2 je název bederního obratle, který si rozdrtil, když spadl ze střechy. V čínské medicíně se jmenuje Brána života,“ vysvětlil název inscenace Jaroslav Dušek. L2 odkazuje zároveň na zkratku pro anglické „Learn To“, tedy „uč se“, „poznávej“.

V sousední dimenzi hrají na didgeridoo

Nápad na inscenaci pojal Dušek při četbě Kubyho knihy Na cestě do sousední dimenze. Oslovil svého souseda, ředitele Národního divadla moravskoslezského Jiřího Nekvasila, zda by text nemohl být inspirací pro operu. 

„Mohlo by vzniknout něco podobně zajímavého jako u Nagana, něco hraničního. Kdy se zúročí to, co Jaroslav reflektuje ve svých představeních - jazyková hravost, fantazie a imaginace,“ uvedl Nekvasil, co jeho na nápadu zaujalo. 

Hudbu k představení složil Mario Buzzi a Ondřej Smeykal, hráč na didgeridoo. Zvuky australského domorodého nástroje přepsali pro třicetičlenný orchestr, pěvecké sólové party i sbory. „Ta hudba je určitým typem minimalismu. Je velmi příjemná na poslech, má působit ozdravně a některé melodie zůstanou v hlavě i po odchodu z představení,“ podotkl Nekvasil. 

Brána života se v Ostravě otevře 21. dubna, premiéře bude odpoledne předcházet beseda a autogramiáda s Jaroslavem Duškem a Clemensem Kubym; v nejbližších reprízách pak o víkendu 23. a 24. dubna.