Plzeň si zadělává na mezinárodní ostudu

Plzeň – Program Evropské město kultury 2015 se potýká s finančními nedostatky. Jeho plzeňští organizátoři nemají peníze na realizaci. Plzni chybí v přepočtu asi čtyři sta padesát milionů korun. Nyní se město chce pokusit získat dotaci od státu – ten ale nehodlá zajít za hranici sta milionu korun. Západočeskému městu tak hrozí ostuda.

Spekulace prosazující názor, že by měla Plzeň o titul Evropského města kultury přijít, ale nejsou na místě. Nejhorší možný scénář je ten, že se program bude muset obejít bez hlavních hvězd a lákadel. K tomu by ještě město muselo na podzim předložit Evropské komisi nový plán, který by byl ale tak třikrát víc finančně omezený, než jaké jsou unijní požadavky. 

Primátor Martin Baxa říká, že chtějí v Bruselu o této možnosti ještě diskutovat. 

Ministerstvo kultury ale podpoře nakloněné příliš není, přestože už na začátku klání o titul Města kultury vědělo, že ke splnění programu bude nutná příslušná částka, a tedy i tím pádem tušilo, jakou částkou má přispět. 

Žádný písemný souhlas však neexistuje, tudíž nyní vše záleží na dobré vůli ministerstva. „Neexistují žádné písemné přísliby ze strany státu, ani ze strany kraje, k tomu že by přispěly finančními prostředky do tohoto projektu,“ přiznává Eva Herinková, náměstkyně primátora. 

V případě rázného zamítnutí ze strany ministerstva se tedy Plzeň pokusí najít investory jinde. Jestli se ovšem podaří složit požadovanou částku téměř půl milionu korun, není jisté. Západočechům tedy hrozí debakl a zároveň hanba před zraky celé Evropy, s níž se sveze celá republika. 

V záloze mají Plzeňští osobní žádost pro premiéra Petra Nečase. Čas na sehnání financí neúprosně tiká, konečné slovo má padnout do konce října.