Národní orchestr hraje Franka Zappu a chystá mši k poctě papeže

Český národní symfonický orchestr (ČNSO) připravuje festival Prague Proms, který otevře koncert symfonické hudby Franka Zappy. ČNSO je známý mimo jiné díky spolupráci se skladatelem Enniem Morriconem. Na Pražském hradě má v létě zahrát jeho Mši k poctě papeže Františka.

„Máme přislíbeno, že by 10. července během Prague Proms v katedrále svatého Víta pod záštitou kardinála Dominika Duky skladatel Ennio Morricone osobně provedl svoji Mši pro papeže Františka,“ prozradil šéf ČNSO Jan Hasenöhrl. Celá záležitost je zatím v jednání.

Prague Proms

Dvanáctý ročník mezinárodního festivalu Prague Proms, který se uskuteční od 18. června do 26. července, otevře koncert symfonické hudby Franka Zappy pod vedením Sarah Hicksové. Festival také na koncertech Hollywood Night Classic a Hollywood Night XXL nabídne filmovou muziku včetně Morriconeho hudby z filmů Osm hrozných a Nespoutaný Django.

Události v kultuře: ČNSO chystá mši k poctě papeže Františka (zdroj: ČT24)

Festival také přivítá světové zpěvačky Editu Gruberovou, Angelique Kidjovou a Dianne Reevesovou. Sérii zahájí 24. června jazzová vokalistka a pětinásobná držitelka Grammy Reevesová. Slovenská sopranistka Gruberová vystoupí 28. června a Kidjová pocházející z afrického Beninu zazpívá 13. července. Od roku 2005 festival Prague Proms nabízí zástupce světové klasické, filmové a jazzové hudby. Loňský ročník navštívilo 14 tisíc diváků. Více informací je na webu Prague Proms.

Beatles, Burton a Pražský výběr

Další 24. abonentní sezonu ČNSO 2016 zahájí 25. září speciálním koncertem k osmdesátinám dirigenta Carla Davise The Beatles Night. Orchestr bude v sezoně mimo jiné spolupracovat se skladatelem Dannym Elfmanem na programu Ukradené Vánoce od režiséra Tima Burtona, který uvede 13. prosince. Předtím 7. prosince s dirigentem Stevenem Mercuriem podpoří ČNSO rozlučkový koncert kapely Pražský výběr.

ČNSO dále čeká na podzim zájezd do Velké Británie s dirigenty Liborem Peškem a Heikem M. Försterem a hostující violoncellistkou Natalií Cleinovou. Další program je na webu ČNSO.

Vydáno pod