Lidice byly vyhlazeny. Lidice žijí

Praha – Především na výstavbu nových Lidic a snahy, které jí přecházely, se soustředí výstava Lidice žijí v areálu Státního oblastního archivu v Praze. Název vychází z projektu Lidice shall live, který vznikl v roce 1942 s cílem získat finance na obnovu obce, již nacisté vymazali z mapy.

„V červnu 1945 byly Lidice srovnané se zemí, na velké části katastru vyrůstalo obilí. Rozdělen byl mezi sousední obce – Buštěhrad, Hřebčí a Makotřasy,“ popisuje, jak území vyhlazené obce vypadalo těsně po válce, autorka výstavy Květa Hrnčířová.

Na území zničených Lidic vzniklo pietní místo, nové Lidice byly vybudovány západně od původní obce. Zprávu o jejich obnovení oznámil tehdejší ministr vnitra Václav Nosek v červnu 1945 při první tryzně k uctění obětí lidické tragédie.

„Základní kámen byl položen v roce 1947. První dům byl vybudován svépomocí v roce 1949. V roce 1960 stálo už 150 rodinných domků, které byly přiděleny ženám a dětem, jež přežily lidickou tragédii,“ přibližuje výstavbu nové vesnice stručně Hrnčířová.

Rozhovor s Květou Hrnčířovou (zdroj: ČT24)

Financovat stavbu výrazně pomáhala sbírka spolku Lidice shall live (Lidice budou žít), který krátce po vypálení obce založil Brit Barnett Stross. Na pomoc v zahraničí se obrátil ještě jednou - k 25. výročí vyhlazení Lidic v roce 1967 vyzval umělce z celého světa, aby svými díly přispěli k založení lidické sbírky moderního výtvarného umění.

„Při koncepci výstavy jsem vycházela ze základních myšlenek Barnetta Strosse o spolupráci a přátelství mezi jednotlivci a národy,“  upozornila Hrnčířová. „A tak díky spolupráci s ostatními institucemi, kterých bylo osm, je výstava mnohem bohatší. Základ spočívá v archivních materiálech, doplňují je ale i trojrozměrné artefakty, které ji dělají plastičtější a zajímavější.“

Výstava Lidice žijí bude v Archivním areálu Na Chodovci v Praze zpřístupněna od 11. května do 27. června. Doplní ji konference Vzpomínka na Lidice a Ležáky (11. června) a také setkání s lidickými ženami (15. května).