Do masa? Raději do Indie! Duchovny napsal knihu o nebeské krávě

David Duchovny ve své nové knize pohádek prozradí, jak vypadá Kráva nebeská. Herec, kterého proslavily především role agenta FBI Foxe Muldera v Aktech X a spisovatele Hanka Moodyho v seriálu Californication, se pustil do psaní. Výsledkem je zmíněná publikace s dovětkem: pohádka pro dospělé. Vypravěčkou a hlavní protagonistkou je svérázná kráva Elsie.

David Duchovny / Kráva nebeská
Zdroj: Knižní klub

„Co by se asi stalo, kdyby se kráva snažila dostat do Indie? Představil jsem si to jako animovaný film a jeho příběh jsem si napsal ,do šuplíku‘. Nakonec jsem si řekl, že by to bylo lepší ke čtení než zfilmované a vznikl krátký román,“ uvedl Duchovny.

Jednu letenku do Indie, prosím

V bláznivém příběhu kráva Elsie Bovaryová žije celkem spokojený život. Tráví dny na pastvě a odpočinkem. Jednou v noci ale zničehonic zatouží po svobodě a společně se svojí nejlepší kamarádkou Mallory se rozhodnou utéct z kravína. Zatímco Mallory flirtuje s býky, Elsie prozkoumává okolí farmářova domu a v televizi zahlédne dokument o masokombinátech. Rozhodne se proto odejít do bezpečnějšího světa, který pro ni představuje Indie, kde jsou krávy posvátné.

Duchovnyho prvotina má úspěch u čtenářů i recenzentů. Například deníky Washington Post a britský Guardian Krávu nebeskou popisují jako humornou, svěží novelu plnou vtipných dialogů, s nadhledem a lehkostí pojímající i vážná témata dospívání, tolerance či náboženství.

Pětapadesátiletý americký televizní, divadelní a filmový herec, scenárista a režisér Duchovny vystudoval anglickou literaturu na prestižní Princetonské univerzitě a později na Yale University. Kromě studií se mu dařilo také ve sportu, byl členem školního basketbalového týmu. Profesní kariéru odstartoval v reklamě, herectví ho natolik uchvátilo, že vystudovaný obor záhy opustil.