Z hotelu Ritz do Ostravy. Tylečkovi vzali pařížské obrazy na výlet

Tylečkovi se po 30 letech vracejí do Ostravy (zdroj: ČT24)

„Uživit se malováním, je velice složitá věc. Nám se to povedlo. Proč? Na to odpovědět nejde,“ říká výtvarník Jiří Tyleček. Spolu se ženou Zdenou vlastní galerii v Paříži, kterou získali díky výhře v loterii. Patnáct let měli galerii v tamním hotelu Ritz a do 8. května představují po víc než třiceti letech svá díla také v ostravském Jistebníku.

Umělci se brali v roce 1969. Poznali se na Akademii výtvarných umění a do Ostravy odešli za prací. Oba malovali, nacházeli svůj styl a v obrazech viděli svůj příští život. Malovat a prodávat svá díla šlo tehdy pouze přes Dílo. V Díle seděla komise, která přijímala obrazy a nešlo ji nijak obejít. Měla svůj vkus, svoje instrukce. Obrazy manželů Tylečkových byly málo socialistické. Dvojice z města emigrovala do Francie v roce 1983.   

Jiří Tyleček / Divoké koně
Zdroj: Galerijní ulice Jistebník

Šťastná náhoda jim pomohla získat v Paříži galerii Art Atelier, když v loterii vyhráli dvacet tisíc franků, které českých emigrantům na tak riskantní podnik nikdo nechtěl půjčit. První výstavu uspořádali v hlavním městě Francie pro přátele z jazykového kurzu. A hned se prodala všechna plátna. Od té doby mají úspěch po celém světě. Jako jediní žijící autoři mají stálou expozici v muzeu v Japonsku.

Galerie u foťáka otevřela výstavu Tylek & Tyleček: „Z pařížského Ritzu do Galerie u foťáka“, kde předvádí starší obrazy, ale i úplné novinky, které byly vytvořeny speciálně pro ostravskou přehlídku.