Jasný tip Josefa Chuchmy: První album Hany Hegerové

Publicista Josef Chuchma ve svém diskuzním pořadu Jasná řeč pokračuje v kulturních doporučeních. Tentokrát zve k poslechu časem prověřené muziky: padesát let od prvního vydání vychází v původní výtvarné úpravě debutové album Hany Hegerové.

„Uplynulo půl století od vydání debutového alba Hany Hegerové. To nyní vyšlo znovu jak na vinylu, tak na CD, a to v původní vizuální podobě s titulní fotografií od Josefa Koudelky, v grafické úpravě Zdeňka Seydla i se sleeve-notem pěveckého kritika a pedagoga Lea Jehneho,“ doporučuje novinář. Album připravilo vydavatelství Supraphon.

„Když Hegerová albem debutovala, bylo jí pětatřicet, její výraz měl energii, lehkost i hereckou dramatičnost a v neposlední řadě měla jasno, co se vkusu týče. Žádná z tuctu těch písní debutu není pouhou výplní k naplnění počtu čísel a stopáže, aby celek vydal na desku, jíž se tehdy říkalo dlouhohrající,“ dodává Josef Chuchma.

Jasný tip Josefa Chuchmy: První album Hany Hegerové (zdroj: ČT24)

V remasterované verzi jsou nyní ke slyšení takové skladby jako Blázen a dítě, Barová lavice, Židovská máma nebo Obraz Doriana Graye.

Celý pořad Jasná řeč Josefa Chuchmy se tentokrát věnoval literárním cenám a zvláště Magnesii Liteře. Diskutovali literární kritička a publicistka Eva Klíčová, redaktorka brněnského měsíčníku Host, a Lubomír Machala, bohemista z Univerzity Palackého v Olomouci.