Andělé vyhlásili remízu. Dvě ceny pro kapelu Kryštof, Polákovou i Kollera

Ceny Anděl už to mají za sebou. Ceremoniál plný hudby neměl jednoznačného vítěze: maximálně po dvou soškách si odnesli David Koller, Barbora Poláková a skupina Kryštof. Do síně slávy vstoupil kytarista Michal Pavlíček. K oslavám pětadvacátých narozenin Andělů byly výjimečně vyhlášeny tituly oslavující čtvrtstoletí působení daných interpretů.

David Koller uspěl v Cenách Anděl vůbec poprvé a na pódium šel hned dvakrát - jako zpěvák roku a jako autor nejlepší desky ČeskosLOVEnsko. Děkovnou řeč pronesla dvakrát i herečka a nově zpěvačka Barbora Poláková. S teď už nejlepší skladbou Nafrněná nasbíral letošní Objev roku na YouTube přes 13 milionů zhlédnutí. Favorité cen Kryštof si odnesli sošku za nejprodávanější album Srdcebeat a za nejlepší skupinu. 

Posledního Anděla „ukořistila“ zpěvačka Klára Vytisková (z domovské kapely Toxique) za sólový debut Home. Sestavy Slza, Tata Bojs, Chinaski, zpěvačka Ewa Farna ani zpěváci Sebastian, Miro Žbirka neproměnili ani jednu nominaci.

Pětadvacet let s Andělem

Do síně slávy byl uveden kytarista, skladatel, textař a zpěvák Michal Pavlíček. Akademie ocenila jeho celoživotní působení v kapelách Pražský výběr, Stromboli, BSP a nespočet hostování a spoluprací (třeba se Zuzanou Michnovou nebo Monikou Načevou). Pavlíček byl také spoluautorem a hlavním protagonistou někdejšího hudebního pořadu České televize Na Kloboučku. Jeho diskografie čítá víc než padesát CD a DVD.

Hudební ceny se v tuzemsku vyhlašují už dvacet pět let. Při této příležitosti akademici jmenovali zpěváka, zpěvačku a skupinu pětadvacetiletí. Jsou jimi Dan Bárta, Lucie Bílá a kapela Lucie. Lucie v dosavadní historii cen získala v různých kategoriích 11 Andělů, z toho třikrát jako skupina roku. Bárta si zatím odnesl 13 sošek s andělskými křídly, desetkrát jako zpěvák roku. Bílá uspěla čtrnáctkrát, polovinu sošek získala jako zpěvačka roku.

Během večera vystoupili např. Slza, Ewa Farna, Aneta Langerová nebo Baromantika s Lenkou Dusilovou, která do vystoupení vložila také politické poselství a ohradila se proti pro-čínské politice prezidenta Miloše Zemana. David Koller vedle hlavy státu za východní kurz kritizoval i ministra financí Andreje Babiše.

Vydáno pod