Hilda je jen jedna. Světově oblíbený komiks dorazil do Česka

Hilda se představuje českému čtenáři (zdroj: ČT24)

Kreslená postavička Hilda je přirovnávaná k Muminkům nebo filmům Hajao Mijazakiho, děvče stvořené Lukem Pearsonem má ale vlastní osobnost. Modrovlasá holčička už dobyla svět, teď se vůbec poprvé snaží získat srdce českých čtenářů pod hlavičkou nakladatelství Paseka.

Luke Pearson / Hilda
Zdroj: Paseka

Hilda žije se svou maminkou na samotě v domku na úpatí magické krajiny. Chytrost a zvídavost jsou jí vlastní, stejně jako schopnost vidět věci, které jiným zůstávají utajeny. Autora Luka Pearsona inspirovala skandinávská mytologie, především příběhy elfů z Islandu a Norska.

Představitel britské nové komiksové vlny poslal svou hrdinku do Severní Ameriky, Polska, Německa, Francie a dalších zemí. Vydání komiksových příběhů přichází dřív, než se na podzim 2017 do televize dostane chystaný animovaný seriál. Děti tak mají příležitost se s postavičkou lépe seznámit.  

Světovou popularitu si Hilda získala kombinací pohádkové atmosféry a reálného prostředí. Např. matka dívenky je samoživitelka živící se jako ilustrátorka. Hilda se také může procházet skutečnou architekturou severských zemí, protože město Trolberg Pearson nakreslil podle norského města Bergen, podle Reykjavíku na Islandu, podle dánské Kodaně i podle norského Osla, odkud si pro jeden z příběhů vypůjčil budovu knihovny.

Noční déšť za okny, skučení větru, příjemné příšeří vytopeného pokojíku a stíny vrhající světlo lampičky, to všechno nás láká, abychom se v takovém světě uvelebili - a abychom se v něm uvelebovali zas a znovu.
Jakub Sedláček
Šéfredaktor Paseky

 Hilda nezažívá dobrodružství, protože by ji do něj vrhly okolnosti, ale protože sama chce. A zároveň žádný konflikt neřeší násilím. Knižní série má zatím čtyři díly, pátý ve Velké Británii chystají letos. V tuzemsku jsou zatím k dispozici první dvě knihy: Hilda a půlnoční obr nebo Hilda a troll.