Učit se od mistra. Pavel Haas Quartet míří na Moravu s cenou BBC

Rozhovor s Pavel Haas Quartetem (zdroj: ČT24)

Pavel Haas Quartet převzal před pár dny ocenění BBC Music Magazine Award za nahrávku smyčcových kvartetů Bedřicha Smetany. Oceňovaný soubor nyní vyjíždí na evropské turné a po dlouhé době ho uslyší i posluchači v Česku - jako rezidenční soubor festivalu Concentus Moraviae.

Nahrávka Smyčcových kvartetů č. 1 e moll Z mého života a č. 2 d moll Bedřicha Smetany zvítězila na BBC Music Magazine Award v kategorii komorní hudby. Za stejné album už získal soubor také Gramophone Award. 

Po Evropě Morava

Po londýnském úspěchu čeká na kvartet také první přestavení v komorní řadě Berlínské filharmonie. Koncertní program soubor většinou zavádí do zahraničí, před posluchači v Česku vystupuje vzácně. Nejbližší příležitostí bude jeho zapojení do festivalu Concentus Moraviae.

Jednadvacátý ročník nabídne od 1. do 26. června 35 koncertů ve dvou desítkách moravských měst, zavítá i do rakouského Retzu. Letos bude největší přehlídkou kvartetních souborů v Evropě, vystoupí jich celkem 22 v čele s rezidenčním Pavel Haas Quartet. Ten zahraje mimo jiné už na zahajovacím koncertu na mikulovském zámku, chystá také mistrovský kurs kvartetní hry na zámku v Moravském Krumlově.