Projekt 100 pokračuje Boyleovým Trainspottingem

Praha - Dalším filmem, který obohatí program přehlídky Projekt 100, je Trainspotting. Britský režisér Danny Boyle ho natočil v roce 1996, podkladem scénáře byl román Irwina Welshe. Dnes uvede toto klasické dílo v pražském Biu Oko Asociace českých filmových klubů (AČFK).

Hlavní role ztvárnili Ewan McGregor, Ewen Bremner, Johny Lee Miller, Kevin McKidd a Robert Carlyle. Film stejně jako román popisuje mikrosvět drogově závislých v Edinburghu na konci 80. let. Jejich hlavní starostí je sehnat další dávku a zbytek času jen tak zabít. Pro život na drogách se svobodně rozhodli, protože opačná varianta, totiž žít spořádaně, mít děti a budovat kariéru, je spíš odpuzuje.

Provozovatelé českých kin o Trainspotting projevují nebývalý zájem. „Příjemně nás to překvapilo. Ona se potvrdila teorie, že ten film je řekněme starší, ale ne tak starý, aby o něm neexistovalo nějaké povědomí, a spousta lidí si jednak půjde osvěžit kultovní film svého mládí, navíc je na něj připravena další generace,“ komentovala situaci ředitelka Asociace českých filmových klubů Iva Hejlíčková. 

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)

„Soundtrack k filmu uvedl spoustu britpopových kapel. Byl to skvěle namíchaný amalgám muziky, která přesně v těch devadesátých letech zněla Británií a Evropou. Dá se to poslouchat i dneska a nikoho to neurazí,“ upozornil na jednu z částí úspěšného celku hudební publicista Luděk Staněk. 

Hlavní postavy filmu i knihy procházejí společně závislostí na tvrdých drogách. Nebyla to ale tato závislost, která byla ve filmu tou nejdůležitější. „Ta zásadní závislost, proti které všechny ty postavy bojují a nakonec jí propadnou, je závislost na konzumní kultuře. Na vydělávání peněz, na nějakém okázalém úspěchu. Tohle poselství filmu bude ještě dlouho fungovat,“ tvrdí překladatel knihy Ondřej Formánek. 

Fanoušci filmu Trainspotting odcházeli v devadesátých letech z kina v euforii, podobné stavu po vydařeném koncertním zážitku. Možná právě proto se film bude v rámci Projektu 100 během května promítat ve více než padesáti kinech po celé republice. 

Trainspotting se spolu s Boyleovým debutem Mělký hrob (1994) stal zjevením chřadnoucí britské kinematografie poloviny 90. let a odstartoval režisérovu mezinárodní kariéru, která zatím kulminovala osmioscarovým Milionářem z chatrče z roku 2008.

Trainspotting / Kelly Macdonaldová
Zdroj: ČT24/AČFK

Přehlídka Projekt 100 začala v lednu obnovenou premiérou restaurované kopie amerického muzikálu West Side Story z roku 1961. AČFK letos zásadně změnila její dramaturgii. Projekt 100 se totiž zrodil v polovině 90. let, kdy distribuce nenabízela umělecké a klasické snímky, neexistoval trh s DVD, stahování filmů z internetu bylo v začátcích - a přitom diváci tato díla vyžadovali.