Začátek století - přehled podstatných událostí v umění

Plzeň – Západočeská výstavní síň Masné krámy zahajuje odvážnou výstavu s názvem Začátek století reflektující umění 21. století, jeho změny a vývoj. Prezentuje zde nejvlivnější a nejváženější umělce, čímž zároveň přibližuje začátek nového milénia na domácí výtvarné scéně. A protože jde o pomyslný výběr toho nejzásadnějšího, galerie připravila spoustu kontroverzních děl, která vzbudila rozsáhlé debaty.

V Plzni se nyní střetávají dvě umělecké generace. Jednak ti, kteří se prosadili v průběhu devadesátých let a za ta léta si vydobyli respekt. Naproti nim ale dává výstava prostor i čerstvým autorům, jež vstupovali na scénu na začátku jednadvacátého století a kteří ho nějakým způsobem ovlivnili. Koncept výstavy je založen na prozkoumávání nedávné minulosti.

„Díla zde vystavená jsou ještě čerstvá a silně ovlivňují momentální dění na umělecké scéně, nicméně je už do jisté míry prověřil čas,“ uvedla kurátorka výstavy Pavlína Morganová. „Ve výběru se generačně vymykají čtyři osobnosti, a to Jiří Kovanda, Jiří Surůvka, Milena Dopitová a Markéta Othová. Přestože se najde řada dalších osobností, které spoluformulovaly nejmladší české umění, považuji je za klíčové. V jejich tvorbě je totiž možné najít kořeny některých přístupů aktualizovaných na začátku století.“

Současné tvorbě dominuje video, protože jej umělci mohou využít v různých polohách a transformovat ho do podoby, která jim vyhovuje. Od klasického videoartu přes videoperformace či konceptuální videa. 

„Výstava Začátek století se tak stává reprezentativním obrazem českého vizuálního umění prvního desetiletí 21. století a odkrývá jeho nejpodstatnější prvky, na něž dnes kontinuálně navazuje nejmladší generace českých umělců a umělkyň. Je labyrintem, jehož procházení s připraveným průvodcem může být celodenním dobrodružstvím,“ dodává tvůrčí tým výstavy.

Začátek století budou moci zájemci navštěvovat až do začátku srpna. Výstavu doplní 24. května od 13:00 do 20:00 akce Začátek století ve veřejném prostoru. Plzeňské náměstí Republiky zaplní instalace, performance a diskuse s umělci. Účastní se například Kateřina Šedá, Krištof Kintera nebo Zdeněk Baladrán.