Geniální, nebo úchylné? Die Antwoord otestují vkus Žlutých lázní

Die Antwoord vystoupí 22. srpna ve Žlutých lázních v Praze. Rapper Ninja, zpěvačka Yolandi Vi$$er a DJ Hi-Tek zahrají na výjimečném open air koncertě. Jihoafrickou rap-ravevovou formaci doprovázejí přívlastky bizarní, provokativní, divná, dekadentní nebo zneklidňující. Jejich excentrické, často vulgární videoklipy šokují, koncerty nabízejí výstřední show.

„Je tohle ta zatraceně nejhorší, totálně nejúchylnější věc všech dob, anebo ta nejúžasnější věc v celém vesmíru?“ nadhodil sám Ninja. Odpověď lze hledat v černých očích bez bělma jeho spolubojovnice Yolandi. Dětský hlásek zpěvačky je tak vysoký, že vůbec nekoresponduje s jejím vzezřením ani s žánrem, jaký Die Antwoord hrají.

Právě tandem s potetovaným rapperem, přímočarý hip hop, electro a rave jim přinesly početný zástup fanoušků. Vizuální styl sestavy vychází z jihoafrické subkultury zef, kromě angličtiny mnohdy zpívají v afrikánštině či xhoštině.

Kapela se proslavila také svými zneklidňujícími videoklipy. Jejich specifičnost už oslovila třeba režiséra Davida Lynche natolik, že zve muzikanty na kávu. Oni svou hudbu chápou jako „šokovou terapii“. Ninja hudebnímu magazínu Spin kdysi řekl: „Lidé moc nevnímají, musíte použít své dílo jako zdroj šoků, abyste je probudil.“