Daniela Kolářová hraje věcné břemeno

Reportáž: Daniela Kolářová jako Drahá Mathilda (zdroj: ČT24)

Po letech se do Prahy vrací Drahá Mathilda. Šarmantní francouzská dáma, kterou „zdědí“ Američan, byla jednou z posledních rolí Jiřiny Jiráskové. Nyní se jí v pražském Divadle U Valšů ujala Daniela Kolářová.

Horovitzova tragikomedie si vystačí se třemi postavami. Mathiasu Goldovi (Jiří Štěpnička) je přes padesát, nemá ani vindru a jeho jedinou nadějí je luxusní byt, který mu odkázal otec. Neprozradil mu ale jednu důležitou podmínku – s nemovitostí zdědil i čtyřiadevádesátiletou stařenku. Dokud žena nezemře, byt nebude jeho. 

Mathilda před novým majitelem ale tají nejen svůj skutečný věk. „Ta hra má zvláštní, pikantní stavbu. Pracovně jsem ji pojmenovala citová detektivka – postupně jsou odhalována neuvěřitelná tajemství,“ prozradila Daniela Kolářová. 

Na cestu bolavých vzpomínek se přidává Mathildina dcera Chloe (Ilona Svobodová). Všichni společně zjišťují, že nikdo není zcela vinen ani bez viny. „Ale tam, kde je veliká láska a veliká láska k životu, lze překonat úplně všechno,“ naznačil režisér inscenace Otakar Kosek.

Mathilda byla jednou z nekrásnějších rolí závěru herecké kariéry Jiřiny Jiráskové. Inscenaci hrála až do smrti Vladimíra Dlouhého v roce 2010.