Tři knižní tipy Karla Hvížďaly

Novinář, publicista a dramatik Karel Hvížďala vybral z nabídky knižních pultů tři tituly, jejichž autory jsou tři jemu blízké osobnosti. S Karlem Krylem, jenž se v souboru Země Lhostejnost představuje ne jako písničkář, ale jako komentátor společenského dění, se přátelil. Americký spisovatel Philip Roth ho oslovuje způsobem vyprávění, kterým čtenáře strhne i ve Spiknutí proti Americe; a ruský básník Josif Brodskij svými postřehy, o něž se podělil v rozhovorech, které s ním vedl Solomon Volkov.

Karel KRYL / Země Lhostejnost
(Torst, 197 Kč)

Anotace: Soubor ukazuje méně známou část tvorby písničkáře Karla Kryla - politické komentáře z let 1990–93. Jeho názory jsou překvapivě aktuální i pro současnou diskusi o směřování české společnosti, politiky a kultury. Karel Hvížďala o knize: Karel Kryl byl můj kamarád od 60. let , takže mě tato kniha tolik nepřekvapila, ač jsem ji neznal. Jsou to Krylovy, řekněme, fejetony, které publikoval na Moravě většinou v regionálních denících, protože tady je všichni odmítali. To je pro něho velice symptomatické. Karel byl věčný kverulant, nespokojenec s tím, jak probíhal život v exilu, i s tím, jak probíhal po roce 1989 život tady. Tato kniha je o jeho sveřepé nespokojenosti. Často v ní docela proféticky ukazuje, kam by se mohla česká politická krajina vyvinout.

Philip ROTH / Spiknutí proti Americe
(Mladá fronta, překlad Josef Línek, 389 Kč)

Anotace: Americký romanopisec rozvíjí fikci o vítězství Charlese A. Lindbergha v prezidentských volbách v USA v roce 1940. Kam by se ubírala Amerika, kdyby se slavný letec, jenž tíhnul k protinacistické politice, stal 33. americkým prezidentem místo Franklina D. Roosevelta? Karel Hvížďala o knize: Roth je velký vyprávěcí talent podobný třeba Josefu Škvoreckému. Spiknutí proti Americe se trochu vymyká z dlouhé řady jeho autobiografických románů, jde o sci-fi. Jak by to s Amerikou dopadlo, kdyby se místo Roosevelta stal prezidentem Lindbergh, který byl obhájcem fašismu? Kam by to Ameriku posunulo? To Rotha jako Žida samozřejmě silně zajímalo.

Knižní tipy Karla Hvížďaly (zdroj: ČT24)

Solomon VOLKOV / Rozhovory s Josifem Brodským
(Camera obscura, překlad Alexandr Jeništa, 450 Kč)

Anotace: Kniha rozhovorů ruského spisovatele a publicisty Solomona Volkova s jeho krajanem - nositelem Nobelovy ceny za literaturu, básníkem Josifem Brodským. Karel Hvížďala o knize: O Josifu Brodském bylo známo, že je typický muž monologu, ne dialogu. Ale Solomon Volkov byl velice trpělivý muž. Znali se ještě z Leningradu, protože Brodskij byl rodák odtamtud. Když ho mohl navštívit v roce 1988 v exilu, přemluvil ho k rozhovoru. Brodskij bez jakýchkoliv protestů přikývl a na knize pracovali do roku 1992. Je pokusem o mapování celého života Brodského, od dětství v Leningradě až k tomu, jak se rodilo jeho individuální já.