Nejen bída a smutek. Kameramani z afrického slumu chtějí točit naději

Reportáž: Dokument hledá ve slumu Kibera naději (zdroj: ČT24)

Kibera v africké Keni je jedním z největších slumů na světě. Žije v něm milion lidí, většinou HIV pozitivních a negramotných. Spousta z nich to ale nevzdává. Právě o nich vzniká český dokument, na jehož natáčení se spojili mladí filmaři s humanitárními pracovníky.

Projekt chce představit celkem pět hrdinů, kteří svým nadšením mění slum k lepšímu. Keňský mistr v boxu trénuje místní chlapce. Jiná skupinka kluků výrobou chipsů naspořila na školku, kde vaří hladovým dětem. Salomon zase recykluje zbytky uhlí a vyrábí z nich brikety. Umělecká skupina Maasai Mbili maluje noviny pro ty, co neumí číst.

„Je tam například i místní bylinkář, který dělá alternativní medicínu, a tím vlastně zprostředkovává tisícům lidí jedinou dostupnou zdravotní péči,“ doplnil režisér dokumentu Martin Páv.

Obyvatelé slumu jako kameramani

Točit příběhy budou keňští filmaři – Simon Okongo a jeho mladší bratr Rafael. Vyrůstali vedle slumu a teď chtějí ukázat, že Afrika není jenom bída a smutek. „Místní jsou dost často nespokojení s tím, jak je jejich kultura prezentovaná,“ podotýká Martin Páv. „Že ve slumu žije strašně moc lidí, kteří nechtějí nic dělat, berou drogy, pijou a nepracujou.“ 

O finanční podporu snímku, který natočí přímo obyvatelé slumu, žádají tvůrci i veřejnost prostřednictvím portálu Hithit