Slovensko tahá při digitalizaci filmů za jeden provaz

Reportáž: Digitalizace filmů na Slovensku (zdroj: ČT24)

Zatímco v Česku vzbuzuje digitální restaurování filmů poměrně velké spory mezi tvůrci a Národním filmovým archivem, na sousedním Slovensku je klid. Tamní filmový ústav i díky eurofondům vybudoval vlastní digitalizační pracoviště, jedno z nejlepších v regionu, a tvůrce přizval ke spolupráci.

Pro budoucí generace zachránili na Slovensku více než tisíc snímků – hraných, dokumentárních, animovaných i zpravodajských. Jde zhruba o 15 procent archivu tamního filmového ústavu. Plán digitalizace sahá nejméně do roku 2020.

Na jejím průběhu se podílejí i tvůrci původních filmů. I oni, stejně jako ti čeští, řeší problém, jak moc využívat možnosti moderních technologií k zásahům do filmu. Podle ředitele Slovenského filmového ústavu Petera Dubeckého ale digitalizace nemá sloužit ke vzniku nových děl. „I v zahraničí oceňují přístup, který k záchraně audiovizuálního dědictví máme,“ říká.

Digitalizované snímky nezůstávají v archivech, promítají se v kinech i vysílají v televizi. Diváci je také najdou na internetu a k dostání jsou i na Blu-ray discích.