Absintový klub hostí Ostravské undergroundové pašije

Profesionální umělci i nadšení amatéři nastudovali v Ostravě velikonoční pašijové hry. Nehrají se však v kostele ani na náměstí, jak bývalo zvykem ve středověku. Hru Ostravské undergroundové pašije anebo O nejslavnějším zmrtvýchvstání napsal dramatik Tomáš Vůjtek a uvádí ji Absintový klub Les. Ježíše hraje básník Petr Hruška.

Podzemní prostory Absintového klubu Les poslouží jako divadelní scéna, podobně jako ve středověku se hraje hned na několika místech. Dramatik Tomáš Vůjtek napsal „undergroundové pašije“ před osmi lety. Inspirovaly ho hlavně staročeské velikonoční hry.

Velký příběh bez patosu

„Staročeské hry jsou plné laskavého humoru a přitom neztrácejí ze zřetele to velké téma, ten velký příběh. Ale pro mě jsou vždy hezké v tom, že se vyhýbají prvoplánovému patosu,“ uvažuje Vůjtek. Dramatik patří mezi výrazné tváře českého divadla, jeho reflexe moderních dějin ve hře Slyšení je podle ankety Divadelních novin nejlepší inscenací minulého roku. Představení nastudovala ostravská Komorní scéna Aréna.

Ostrava hraje undergroundové pašije (zdroj: ČT24)

Herci z Arény hrají také svatého Petra, Jana nebo nevěřícího Tomáše. Pěvkyně Martina Šnytová zase obvykle zpívá Máří Magdalénu v muzikálu Jesus Christ Superstar na scéně Divadla Jiřího Myrona. Pašije doplňuje hudba The Plastic People of the Universe.

Jako kdysi na vesnici

V undergroundových pašijích hraje třicítka účinkujících, nabídku nikdo neodmítl. Dokonce dobrovolně se do rolí dvanácti apoštolů přihlásily ostravské máničky, včetně básníka Petra Hrušky coby Ježíše. „Všichni do toho šli bez nároku na honorář, z ryze čistého nadšení, že budeme hrát pašijové hry v Ostravě. Z lásky k divadlu,“ říká herec Přemysl Bureš.

„Je to jako kdysi na vesnicích, kde vždycky hráli všichni farníci, u nás tady hraje skoro celý klub Les,“ říká autor hry Tomáš Vůjtek.

Tomáš Vůjtek
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Ostravské undergroundové pašije se hrají od pondělí 21. března do čtvrtka 24. března vždy od 16:00. Na Velký pátek už se podle pověstí otevírají poklady a drží se přísný půst. Jestli se všechno podaří, budou herci hrát v Ostravě pašijové hry znovu příští Velikonoce.

Pašijové hry jsou velmi starým evropským jevem, spojeným se životem církve. Původně byly hrány přímo v kostelech, postupem času byly obohacovány o lidové prvky a přenášeny mimo chrámy. Pašije v původním významu vypráví o utrpení a smrti Ježíše Krista.