Jasný tip Josefa Chuchmy: Vášáryová je jako Nová

Reportáž: Emília Vášáryová jako Eva Nová (zdroj: ČT24)

Novinář Josef Chuchma ve svém pořadu Jasná řeč pokračuje v kulturních doporučeních. Tentokrát zve do kin, kde na svou čtvrteční premiéru čeká debutantský film Marka Škopa Eva Nová. Snímek měl světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivale v Torontu v roce 2015.

„Eva Nová – tak se jmenuje hlavní postava snímku. Za normalizace žádaná herečka, nyní šedesátnice, která se vrátila ze své další protialkoholní léčby. Kromě práce hledá paní Eva také vztah se svým dospělým synem, s jeho ženou a dětmi a také se svou sestrou. A to všechno jde ztuha. Stálo by za to, kdyby Marko Škop svých 106 debutantských minut trošku řízl a vyprávění očesal od některých doslovností. Nicméně je to film, který stojí za vidění, a nemalou měrou díky výkonu Emílie Vášáryové v titulní postavě,“ říká publicista.

Pořad Jasná řeč Josefa Chuchmy se však tentokrát zabýval kinematografií okrajově, zaměřil se hlavně na církevní restituce. Diskutovalo se o tom, jak se podepíší, či nepodepíší na tuzemských galerijních sbírkách nebo zda nabídne církev umělecké skvosty veřejnosti. Jaké bude zabezpečení vzácných děl? O tématu hovořil Josef Chuchma s profesorkou Milenou Bartlovou z UMPRUM a s historikem umění z fakulty architektury ČVUT Pavlem Kalinou.