Múzy Davida LaChapella se rochní ve společenském bahně

David LaChapelle se vrací do Prahy (zdroj: ČT24)

David LaChapelle dnes platí za uměleckého provokatéra. Bývalý komerční fotograf celebrit a módních magazínů se po čtyřech letech vrátil do Prahy. DSC Gallery návštěvníkům do 7. května ukazuje, jak vypadají jeho Múzy - kýčovité i kontroverzní v jednom.

V roce 2011 se LaChapelle zabydlel v Galerii Rudolfinum. DSC Gallery však nekopíruje „okoukaná“ díla, některá z nich vystavuje vůbec poprvé. Pro jedny je Američan symbolem kýče a lacinosti, pro druhé zase pokračovatel pop artu a trefný kritik konzumu zobrazující úpadek společnosti. 

Pro mě bylo vždycky důležité dávat a ne dostávat. Já jsem nikdy nechtěl být primárně bohatý nebo slavný. Ne, já chci jenom dát světu krásné obrazy. Chci, aby se moje díla dotkla lidí tak, jak to umí hudba.
David LaChapelle
Umělec

Jeho díla jsou plná symbolů. Například plátno s názvem Znásilnění Afriky je inspirované Botticelliho obrazem Mars a Venuše. Italský malíř jím vyjádřil souboj mezi láskou, krásou, chamtivostí a válkou. LaChapelle k nim přidal současné významy jako třeba mamon nebo zlato, a tak obraz nabírá jiných rozměrů. „Půvabem obrazu je katarze, která pramení do naděje,“ přiblížila kurátorka výstavy Olga Trčková. 

Fotky s LaChapellovou nejproslulejší múzou, transsexuální modelkou, jasně odkazují na Andyho Warhola. Bývalý fotograf módy a lifestylových magazínů v novějších dílech lidské postavy opouští. I v květinových zátiších ale téma pomíjivosti zůstává.

LaChapellovým nejdražším dílem je V zahradě. Charitativní akce ve Vídni vydražila plátno za téměř pět milionů korun. Zároveň ale vzbudilo pohoršení, které mělo soudní dohru.