Proč je kaplička zlatá a opona načerno? Tři minuty s Národním divadlem

Národní divadlo, jak je neznáte - 1. díl (zdroj: ČT24)

Střecha Národního divadla v Praze je ze dvou a půl kila zlata, Hynaisova opona je v něm umístěna načerno, tajné chodby pod budovou vedou k břehům Vltavy a z prezidentské lóže není vidět na jeviště. Věděli jste to? Zákulisím zlaté kapličky provází od 21. března každý den na ČT art herečka Taťjana Medvecká. Dokumentární seriál trvá tři minuty.

Šestnáct dílů provede diváky první českou scénou od historických ikon přes zajímavosti až k technickým vymoženostem.  Představí i zákoutí a trakty, kam je běžným návštěvníkům vstup zakázán.

Cyklus začal doslova od základu, v prvním díle se přepočítávaly základní kameny.  „Diváci se také například dozvědí, že Hynaisova opona visí v divadle od roku 1883 v podstatě načerno, protože tehdejší schvalovací komise shledala dílo jako málo národní a razantně jej odmítla, nebo jaký nápis je ukryt na zadní straně opony,“ prozradil z dalšího obsahu kreativní producent České televize Ondřej Šrámek.

Národní divadlo v Praze
Zdroj: ČT

„Podíváme se i do chodeb, které ústí u Vltavy, kdysi se používaly pro přípravu kulis. Nebo objasníme, proč se Národnímu divadlu přezdívá zlatá kaplička a kolik zlata v něm můžeme najít,“ doplnil Šrámek.

Do Národní divadla, jak je neznáte, zve ČT art šestnáct večerů za sebou, vždy po Událostech v kultuře.