Festival v Cannes odhalil první novinky

Francie - Filmoví fanoušci už se třesou na květen. Francouzské město Cannes se totiž i letos, jak už je tomu ostatně zvykem přes šedesát let, ujme pořádání světoznámého filmového festivalu. Organizátoři nyní konečně prozradili dlouho očekávané podrobnosti. Jednou z nich je například informace, že festival letos složí poctu zesnulé herecké legendě Marylin Monroe.

Od její smrti totiž tento rok uplyne padesát let. Její osobnost i herecké výkony ovlivnily celý svět, a proto jí v Cannes složí poctu skrze chystané snímky. Ty se budou nejčastěji zabývat tematikou lásky, chaosu nebo osobních pohnutých příběhů. Klasické mainstreamové záležitosti ale pořadatelé doplní autorskými filmy, kterých je festival prý plný, jak říká prezident Gilles Jacob.

Organizátoři totiž vidí v nováčcích šanci na zářivou budoucnost. Tvrdí, že si tito talentovaní autoři jednoho dne udělají ve světě showbusinessu velké jméno. Proto pro ně vytvořili speciální kategorii Cannes Short Film. Zároveň dojde k propojení ostřílených a méně zkušených filmařů, což by mohlo oběma stranám rozšířit obzory. 

Nejočekávanějšími hosty kráčející po červeném koberci budou určitě herci Nicole Kidman a Brad Pitt. Ale nebudou to jen oni. Publikum se netrpělivě těší na Kosmpolis kanadského režiséra Davida Cronenberga či na snímek rumunského režiséra Christiana Mungiu, jenž už má doma ve vitríně pět let staré ocenění z Cannes - Zlatou palmu za drama 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny. 

Filmový festival v Cannes
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Dalšími favority jsou bezpochyby filmy Láska s populární herečkou Isabelle Huppertovou nebo zpracování světově známé knižní předlohy Jack Kerouaca Na cestě. Úvod festivalu si však už nenechá vzít americký filmař Wes Anderson, který bude moci představit dílo Moonrise Kingdom. Do hlavní role obsadil hvězdy Bruce Willise, Edwarda Bortina či Billa Murraye.

Davy se do Francie sjedou 16. května, kde nejspíš zůstanou až do 26., kdy festival končí.