Dům na Václaváku možná bude památkou

Praha - Ministerstvo kultury rozpoutalo řízení, které by prohlásilo rohový dům na Václavském náměstí za kulturní památku. Jde tedy o další zvrat ve dlouhodobě sledované kauze budovy na rohu Opletalovy ulice. Ačkoliv měl být původně zdemolován, ministerstvo teď obrátilo. A to prý díky podnětu Uměleckohistorické společnosti.

Ještě před nedávnem však stejnou žádost úřady smetly ze stolu s tím, že by tak již došlo k zásahům do stavebního řízení. Nyní však ministerstvo vlastníkovi budovy zaslalo zprávu o zahájení řízení. V ní mu zároveň sděluje, že dům svou architekturou představuje významný doplněk Pražské památkové rezervace - majitel tedy musí vyčkat do konce řízení a do té doby je povinen zacházet s budovou stejně jako s případnou budoucí památkou. 

Reportáž Antonína Šimůnka o domu na Václaváku (zdroj: ČT24)

Finální rozhodnutí o zbourání domu na Václavském náměstí někteří občané přičítají bývalému ministrovi kultury Jiřímu Besserovi. Ačkoliv proti nové výstavbě na místě zmíněné budovy usilovali i odborníci, ministerstvo jejich námitky zamítli s tím, že by vlastníkovi narušili, nebo dokonce úplně zmařili jeho investice. Toto prohlášení se setkalo s velkým nepochopením, a tak obyvatelé zorganizovali nejednu demonstraci. 

Vizualizace novostavby na Václavském náměstí
Zdroj: ČT24

Pražanům se totiž nelíbí, že jsou zájmy soukromého investora upřednostňovány před památkovými zájmy státu. Ředitel odboru památkové péče Jiří Vajčner však namítá, že prohlášení budovy za kulturní památku její demolici ale stejně nezabrání. Nelíbí se mu také důvody, proč by se tak mělo stát. Smyslem určování památek by se podle něj rozhodně nemělo řídit ničím jiným, než zajištěním jejich památkové hodnoty, natožpak zasahovat do regulace úkonů stavebního zákona. 

Rohový dům sice patří pod památkovou rezervaci, sám ale chráněný není. Vyskytla se však právní námitka, že i kdyby se stal dům památkou až v průběhu stavebního řízení, není možné tuto skutečnost ignorovat. Zapojené strany by se s tím tedy měly případně nějak vypořádat.