Recenze: Taneční chtíč stojí za hřích

Jedním ze sedmi smrtelných hříchů očima choreografa současného tance je inscenace L/One of the Seven, která měla 15. března v pražském divadle Ponec svou první premiéru. „L“ jako „Lust“ – touha, vášeň, rozkoš, smilstvo, uvádí dílo jeho slovenský autor Andrej Petrovič.

Po deseti letech, která strávil v zahraničí, kde působil především ve slavné Akram Khan Company, se tento tanečník a choreograf vrací na domácí scénu s provokativním projektem. Do jevištní formy převedl zatím první ze sedmi hříchů a v sóle, které doslova ušil na míru tanečnici Martině Hajdyle Lacové, zakladatelce souboru ME-SA, zkoumá motiv touhy a chtíče.

Inscenace začíná ponurými údernými tóny a má pozvolný rozjezd. Dynamika se ale vcelku brzy kumuluje a stoupá, plynule se stává stále energičtější. Tanečnice se záhy mění v ničím neřízený živel. Její touha ji žene kupředu jako divokou řeku nebo snad vichřici, která se nezastaví před ničím. Žena v podání Lacové je ztělesněním vášně, jež je tak spalující, že hraničí až s vyšinutím, jdoucí ruku v ruce se sebedestrukcí. Nepostojí, nezklidní se, nespočine, stravuje ji vlastní hřích a ona plně vědomá ničí samu sebe. Je přesvědčivá, opravdová v projevu a vnitřním prožitku.

Choreografie je plná tělesné exprese, interpretka do ní vkládá svůj osobitý pohybový materiál, hraje si s fyzikálními zákony. Její tělo s téměř kočičí mrštností reaguje na impulzy zevnitř i zvenčí. Přirozeně střídá i polohy výrazové, dokáže jich na své tváři vykouzlit nespočet.
Inscenace vystačí s jednoduchými scénickými prostředky, osvětlení je střídmé, náladu mění či zintenzivňuje pouze několik málo reflektorů.

Dominantní rekvizitou je židle. Mírně provokativní černý kostým, který velmi vkusně obnažuje záda tanečnice, téma vhodně doplňuje. A stejně tak dění na scéně umocňuje minimalistická elektronická hudba Bena Frosta.

Divákům poskytuje tahle studie chtíče intenzivní zážitek. Jde o fungující koncept, velmi živý tvar. Jsem zvědavá nejen na jeho další vývoj, ale i na avizovaných šest „hříšných“ pokračování. Reprízy představení L/One of the Seven je možné vidět v Ponci ještě 5. dubna a 5. května.